Nemzeti ünnep Szőregen

Fiatalok emlékeztek 1956 mártírjaira Szőregen

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 58. évfordulójára emlékeztek kedden délután a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban. Az ünnepségen részt vett Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője is, aki a megemlékezést követően megkoszorúzta a mártírok Hősök terén álló emlékművét.
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseiről ünnepi műsorral emlékeztek meg a művelődési ház nagytermében a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. Az 58 évvel ezelőtti, keddi nap eseményeinek felidézésével kezdték műsorukat a szőregi általános iskola nyolcadikosai. Az ünnepi megemlékezés során többek között Radnóti Miklós, Petőfi Sándor verseivel, zenés betétekkel idézték meg a forradalom 14 napig tartó eseményeit: a felkelés kitörésétől annak leveréséig és a szörnyű megtorlásig mutatták be a diákok a magyar történelem egyik legdicsőbb fejezetét.
A műsort követően Bencsik Péter történész ünnepi beszédében elmondta, egy kis nép soha nem tett még annyit a szabadságért, mint az 1956-os forradalmi fiatalság. Nem véletlen, hogy abban az évben a Time magazin a magyar szabadságharcost választotta az Év emberévé.
– Az 1956-os magyar forradalom és szabadság világtörténelmi jelentőségű volt. A magyar fiatalok szabadságvágyának megnyilvánulása Szegedről, az egyetemről indult, majd a fővárosban folytatódott – mondta el a történész.
Szólt arról is, hogy a fiatalok többek között szabad választást és a szovjet csapatok kivonását követelték, ám nem akarták a fennálló munkáshatalmat megdönteni. Ennek ellenére a szovjet megszállók véres leszámolással válaszoltak. A több mint harminc évig fennálló Kádár-rendszer idején pedig még beszélni sem lehetett a forradalomról. Azt a fennálló rezsim ellenforradalomnak bélyegezte.
Bencsik Péter beszélt arról, hogy több szegedi áldozata is volt a forradalomnak. A harcok során Szegeden esett el Schvarcz Lajos, a szegedi származású Danner János pedig a fővárosi összecsapásokban vesztette életét. A megtorlások áldozata lett a szőregi Földesi Tibor, akit koncepciós perben ítéltek el, majd végeztek ki 1958 januárjában.
A szőregi ünnepségen megjelentek a mártírhalált halt Földesi Tibor családtagjai is, akik az ünnepséget követően megkoszorúzták a Hősök terén álló emlékművet. Szeged város nevében pedig Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Berkesi Ottó önkormányzati képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját az emlékműnél.
Rafai Gábor

Köszönjük a cikket Rafai Gábornak, a fotót Iványi Aurélnek!

További képeket a Galériában találhatnak.

.

 

Ünnepi megemlékezés

Október 21-én tartottuk művelődési házunkban az 1956-os forradalom- és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékező ünnepségünket.

Közreműködtek a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulói.

Felkészítő tanár: Hegedűs György.

Ünnepi beszédet mondott Dr. Bencsik Péter történész.

A műsor után a megemlékezés koszorúit helyezte el Földesi Tibor emléktáblájánál:

Özvegy Földesi Gusztávné, Földesi Katalin és Dr. Földesi Mária.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő úr és Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő úr.

A SZTEJKI Kossuth Lajos Iskola diákönkormányzatot segítő pedagógusa Sipos Dóra, a pedagógusok képviseletében Hegedűs György tanár úr, a gyerekek képviseletében Gubik Lili és Rácz-Komlósi Zénó.

A Sárgarózsa Hagyományőrző Népdalkör Egyesület nevében Balázs István elnök és tagtársai.

A Szőregi Virág- Dísznövény ÁFÉSZ képviseletében pedig Kocsis Savanya Antalné és Gáborné Ádók Margit.

További képeket a Galériában találhatnak.

Magyar Festészet Napja – kiállításmegnyitó

2014. október 17-én, a Magyar Festészet Napja alkalmából kiállítást rendeztünk a II. Szőregi Alkotótáborban készült művekből.

A rendezvényt megtisztelte dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő úr és Pataki Ferenc Prima-díjas festőművész, az alkotótábor művészeti vezetője.

A kiállítást megnyitotta dr. Árpás Károly magyartanár, történész, szépíró

További képeket a Galériában találhatnak.

.