Tudományos Töprengő

A szállítmányozás területére keréken gurult be a hightech, méghozzá nem is akármilyen módon. Biztonságos közlekedést ígér, illetve kevesebb üzemanyag fogyasztást. Hogyan? Intelligens abroncsfigyelő rendszerrel.

“Új digitális abroncsfigyelő megoldás segítségével a Continental és a Vodafone világszerte hozzájárul az utak biztonságosabbá tételéhez. A vállalatok a Dolgok Internete (IoT) technológia segítségével kapcsolják rá a kereskedelmi célú járműflottákat a digitális abroncsfigyelő felületre. A ContiConnect megoldást jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Malajziában és Thaiföldön használják, de a következő években több európai és ázsiai piacon is bevezetik.”

Részletek: https://m2mzona.hu/szallitmanyozas/intelligens-abroncsfigyelo-a-biztonsagos-kozlekedesert

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Könyvajánló

A helyzet az, hogy a múlt heti Murakami könyv után muszáj még egy könyv erejéig elidőzni az írónál. A múlt heti könyvajánlónak a III. Barka futás szolgáltatta az alapot, a mostaninak pedig az, hogy az alkotás egyszerűen zseniális, lenyűgöző.

Képtalálat a következőre: „1q84”

Sok esetben nem érdemes a Wikipédiára támaszkodni, ha hiteles információkat akarunk megtudni bizonyos témákban, de Murakami 1Q84 című regényéről igen jól összeszedett leírást találunk. Aki úgy dönt, hogy elolvassa a regényt, az álljon meg a Wikipédián a regény cselekményének részletezésénél, mert az elronthatja a történet feltárulkozásának élményét.

Íme a Wikipédiás bejegyzés:

https://hu.wikipedia.org/wiki/1Q84

És egy másik 2012-es bejegyzés az Olvass bele honlapról (ez végigolvasható, mert nem árul el, annyi dolgot, mint a Wikipédia): https://olvassbele.com/2012/02/09/kulonclegesseg-murakami-haruki-1q84/

Ebből álljon itt egy kis bevezető:

„Murakami hihetetlen tehetséggel képes megragadni az olvasó figyelmét, a történet a legjobb ponyvaregényekhez, például Stieg Larsson Millennium-trilógiájához hasonlóan beszippant és nem ereszt. Ahogy azt már megszokhattuk tőle, Murakami regénye tele van zenei és irodalmi utalásokkal és összefüggésekkel. Nem véletlen az egyébként szintén összességében bőven 1000 oldal feletti trilógiával való összevetés sem. Egy férfi és egy nő, két párhuzamos és ugyanakkor összeérő történet, nők elleni erőszak – hogy csak néhány dolgot említsek.”

Jó olvasást kívánunk!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

 

Nyereményjátékunk heti nyertese

Heti nyereményjátékunk feladványa egy anagramma játék volt, amiben írók, költők neveit rejtettük el.

danolj kolonc – Jack London

sirály lopja – Áprily Lajos

luxushely oda – Aldous Huxley

elém a zoli – Émile Zola

erdei aligha int – Dante Alighieri

szovjet toll – Lev Tolsztoj

A helyes megfejtők közül ma Bánáti Tündének kedvezett a szerencse.

Gratulálunk neki!

Nyereménye a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatika Történeti Kiállítására szóló családi belépőjegy.

A nyeremény átvehető a Tömörkény István Művelődési Házban.

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

HANGOLÓDJUNK

Mi lehetne ezen a héten aktuálisabb a legnagyobb keresztény ünnepnél?

Ennek megfelelően a húsvéti ünnepre hangolódunk azzal, hogy áttekintjük miről szól, hogyan ünnepeljük, illetve hogyan vélekednek róla írók és költők.

Landscape View of 3 Cross Standing during Sunset

“A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos böjtjének emlékére,[9] önmegtartóztatásra tanít. Ezt a húsvéti ünnepek (virágvasárnap, nagyhét, nagypéntek, nagyszombat, húsvéti szent háromnap) követik, s a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. A húsvéttól a pünkösdvasárnapig tartó időszakot húsvéti időnek,[10] míg húsvét napjától a fehérvasárnapot megelőző szombatig tartó napokat húsvét hetének nevezik.

A ciklus a karácsonyi ünnepkör párja, de jóval régebbi annál. Latin neve: Septuagesima – hetvened, mert hetven napig tart.”

Az ünnepről, annak történeti vonatkozásairól, szertartásairól egy alapos összefoglalót találunk a Wikipédián. (Az előző idézet is innen származik.) https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsv%C3%A9t

A húsvétról. Írók, költők tollából:

Person Holding Fountain Pen

“A húsvét a legnagyobb mélységeket és legnagyobb magasságokat megélő ünnepünk.” Jókai Anna

“A húsvét a vallás ünnepe. A vallás ad híveinek megnyugvást, hitet, föltámadást és mennybéli üdvösséget, nagypéntek pedig adja az emberi dokumentumok dokumentumát, a keresztrefeszítés igazságát, az apostolság tanulságait… Oh, boldogok a hívők, kik ma sírnak, zokognak, de tudják, hogy már holnap este hallelujázni fognak.” Ady Endre

“Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!” Juhász Gyula

“A húsvét hangulata úgy közeleg e napokban, mint egy szép fehér madár árnyéka, szállongva halad a folyó tükrében. Napról napra újabb kalendáriumi érzések révedeznek föl az emberi lelkekben, mert a naptár legnagyobb hangulatcsináló.” Krúdy Gyula

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában