Ezeríz – heti gasztrokultúra, avagy mi kerüljön hétvégén az asztalra

Édesítsük meg a hosszú hétvégét, készítsünk valami igazán édes-krémes finomságot! Mondjuk málnás tiramisut! 😉

Málnás tiramisu

Málnás tiramisu Epercsóktól

hozzávalók / 3 adag

elkészítés

  1. A mascarponét kikeverjük a vaníliával, mézzel és málnával.
  2. A babapiskótákat beleforgatjuk a kávés-kakaós-barna cukros-málna pálinkás keverékbe.
  3. A piskótákra rétegesen rakjuk a krémet, aztán megszórjuk kakaóporral, és a szebb málnákkal megdíszítjük, végül fehér csokoládéval megszórjuk.
  4. A hűtőbe téve megvárjuk, míg összeérnek az ízek.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/malnas-tiramisu-epercsoktol

Az elfogyasztás után jöhet az ejtőzés! 🙂

Kellemes időtöltést, jó pihenést és sok finomságot kívánunk a hosszú hétvégére!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

KÉPKÖLTŐK

KÉPKÖLTŐ címmel plakátkiállítás nyílik május 14-én az SZTE Gyakorló Gimnázium diákjainak költészet napi alkotásaiból.

A megnyitóra és utána egészen június 8-ig minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk!

Tudományos Töprengő

Már elég régóta hangoztatja a tudományos világ, hogy a megújuló energia használata a jövő, általa tudnánk visszaszorítani és a továbbiakban megakadályozni azokat az ökológiai károkat, amelyet a fosszilis energia előállítása okozott a múltban és okoz napjainkban.

A SolarReserve nevű cég, amely a világon elsőként épített olvadtsó-kollektoros napfarmot, most egy újabb ötlettel állt elő, aminek megvalósítása már folyamatban van. Ausztráliban építenek egy naptornyot, amely várhatóan 2020-ra kezdi meg üzemszerű működését, és körülbelül 150 megawatt kapacitással fog üzemelni, ami tervek szerint képes lesz Port Augusta városának közintézményeit, ezen felül pedig 90 000 háztartás energiaszükségleteit biztosítani.

A torony látványterve Forrás: solarreserve.com

Bővebben: http://ecolounge.hu/zoldmotor/epul-az-aurora-del-ausztralia-elso-olvadtso-kollektoros-naperomuve

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Könyvajánló

Rengetegen vettünk részt világszerte a Föld napja alkalmából szervezett programokon, ami azt jelenti, hogy nagyon sokan vagyunk, akiket érdekel bolygónk állapota, és tenni is akarunk annak védelmében. A tenni akarás viszont nem elég, azt is tudnunk kell, hogy mit, mikor és hogyan tegyünk.

Ehhez nyújt nagy segítséget – főként általános és középiskolás diákoknak – egy ökológiai olvasókönyv, amelynek első kötete 2004-ben, második kötete pedig nem is olyan rég, 2017-ben jelent meg a Liget Műhely Alapítvány kiadásában.

Ismertető az első kötetről:

“Útmutató olvasókönyv, de nem térkép: nem vezet a célhoz, ám elindít az odavezető ösvények valamelyikén. A Ligetszépe nem tankönyv, mégis rengeteget tanulhatunk belőle; olvasmányos, ugyanakkor mélyen elgondolkodtató; kétségbeejtő, de sokszor mulatságos; nem kinyilatkoztat, hanem kérdéseket tesz fel; nem kapcsolódik egyetlen tantárgyhoz sem, mégis valamennyit érinti; tematikus fejezetekre oszlik, a szövegek azonban összekapcsolódnak, egymásnak felelgetnek.” https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=103652&type=22

Ismertető a második kötetről:

A tematikus fejezetekbe rendezett szövegrészletek – gazdag színes képanyaggal, magyarázó jegyzetekkel – elsősorban a felső tagozatos általános iskolás és középiskolás diákokat szólítják meg. A kötet egyéni olvasásra éppúgy alkalmas, mint csoportos (szakköri) felhasználásra és természettudományi vagy erkölcstan, etika tanórák kiegészítő anyagaként is alkalmazható.

„Ember és ember között is óriási különbségek lehetnek: más nyelvet beszélnek, mások a szokásaik vagy céljaik, ezért néha egymás megértése is túl nehéz feladat. Hát akkor miért bíbelődjünk a tölgy és a füzike megértésével? Azért, mert az állatok és növények világából származunk: az ő létüktől függ a mi létünk is, így mindannyiunk közös érdeke, hogy értsük őket. Azt hiszem, ha a tölgyhöz és a füzikéhez lélekben közelebb kerülünk, egymás megértése is könnyebb lesz – hisz köztünk azért mégsem olyan nagyok a különbségek.” (Centauri) http://konyv.ligetmuhely.com/konyv/ligetszepe-2-okologiai-olvasokonyv/

Jó olvasást kívánunk mindenkinek!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Áloműző kamaravarázs

Vizsolyi Lívia fagottművész és kamarazenekara újra a Tömörkény István Művelődési Ház színpadán!

Áloműző kamaravarázs című zenés előadással nyújtanak feledhetetlen zenei élményt a gyerekeknek.

Sok szeretettel várunk minden zenekedvelő gyermeket és családot május 8-án 8.45-től!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában