Heti nyereményjáték

Közeleg a Rózsaünnep, ezért a héten már rózsás feladványokat adunk a játékos kedvű olvasóinknak.

bloom, blooming, blossom

A leírások alapján kell megadni a címet, amiben valamilyen formában benne szerepel a rózsa.

Mi a film címe?

A vérbő fekete komédia egy tizenhét éves házasság megromlásának, darabokra hullásának hiteles krónikája. A nagy szerelemtől, amely néhány csodálatos, romantikus pillanattal kezdődik, az oltár előtt folytatódik, majd eljut a válóperes ügyvéd irodájába. De ez még mindig nem a végállomás: Oliver és Barbara, az egykor boldog pár nemsokára saját szobájában találja magát, a barikád két oldalán. A nehéztüzérség akcióba lép. Repül a váza és a gyertyatartó, és a helyzet egyre rosszabbodik. (Főszereplők: Michael Douglas, Kathleen Turner)

Mi a könyv címe?

Az olvasó az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb világsikerét tartja a kezében. Súlyosan szórakoztató és szórakoztatóan súlyos regényt. Krimit. Igazi nyomolvasást. A nyomok, persze, a tettes nyomai. Ki a tettes? Miért halnak sorra a szerzetesek egy XIV. századi apátságban?
A regény nem volna tisztességes krimi, ha az olvasó a regény végén (a legeslegvégén) nem kapna választ erre a kérdésre. De tisztességes (ördögi, ravasz és mégis üde) regény se volna, ha a válasz nem törpülne el a még sokkalta nagyobb kérdőjelek árnyékában. “Ki a tettes?” Ez a kérdés – figyelmeztet a regényhez írott “széljegyzeteiben” Umberto Eco, a tudós szemiotikaprofesszor – nemcsak a krimiknek, hanem a pszichoanalízisnek és a filozófiának is alapkérdése.

Mi a zeneszám címe?

Csongrádi Kata színésznő, musical-énekesnő 1986-ban ezzel címmel jelentetett meg nagylemezt. A címadó dal orosz nyelven látott először napvilágot 1982-ben Pugacsova szóló kislemezén. Szövegírója Andrej Andrejevics Voznyeszenszkij orosz költő, prózaíró, festő. Zenéjét Raimonds Paul lett zeneszerző, zongoraművész szerezte. Számos nyelvre, többek között magyarra is lefordították.

A helyes megfejtéseket a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címre várjuk csütörtök éjfélig. A heti nyeremény a Liget Műhely kiadványa, Búth Emília Szakálla volt kender című verseskötet.

Jó játékot kívánunk!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában