Hangolódjunk az EGÉSZSÉGNAPRA

E heti keddi HANGOLÓDJUNK rovatunkban a november 17-i EGÉSZSÉGNAPRA hívjuk fel az érdeklődők figyelmét!

Egy speciális egészségmegőrző módszert szeretnénk ajánlani az Önök figyelmébe!

A magyarok egyik legnagyobb népbetegsége a depresszió, a szorongás, illetve a stressz, mely súlyos következményekkel is járhat.

A szorongást, a depressziót kezelni kell, a stresszt pedig megfelelő módszerekkel levezetni, hogy a lelki problémák ne nyilvánuljanak meg fizikai tünetekben, végső soron betegségekben.

Nagyon egyszerű módszerrel oldható a lelki feszültség.

Terápiás színezéssel! – vagyis

Színezzünk az egészségünkért!

A színezés legfőbb előnye, hogy a figyelmet a problémákról és a rossz szokásokról egy nyugodt, biztonságos és produktív irányba tereli el. A terápiás színezés megnyugtatja az embereket. A felnőtt színezők boldogsággal tölthetnek el bennünket, hiszen a színezés akár órákra visszavezet a gondtalan gyerekkorba, kikapcsolja az aktuális stresszes gondolatainkat.

 

A felnőttkori színezés 7 előnyös hatása

  1. Fejlődik a koncentráció
  2. Kibontakozik a belső kreativitás
  3. Nyugtatja az agyat, akár a meditáció
  4. Bárhol ki lehet vele kapcsolni
  5. Fejleszti a motorikus képességet
  6. Elűzi a negatív gondolatokat
  7. Csökkenti a stresszt és a szorongást

 

Íme három letölthető színező, jó szórakozást kívánunk hozzá!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://femina.hu/egeszseg/felnott-szinezo/ , https://www.nlcafe.hu/eletmod/20151201/szinezes-felnottkor-egeszseg/

Nyereményjáték

Ezen a héten az EGÉSZSÉGÉ a főszerep itt a Tömörkény István Művelődési Házban, így a heti nyereményjátékunkat is ennek szellemében hirdetjük meg!

 

  • Heti nyereményünk Szentgyörgyi Zsolt, A tigrisek nyara novellák és rajzok könyve.
  • A megfejtéseket csütörtök éjfélig várjuk a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címre.
  • A sorsolásra pénteken kerül sor, a nyertest e-mailben értesítjük!

Minden kedves játékosnak sok sikert kívánunk!

Koraszülöttek Világnapján gyermek életmentő tanfolyamot szervezünk

A CSODA néha idő előtt érkezik!

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja!

Rájuk is gondoltunk, amikor meghirdettük a

GYERMEK ÉLETMENTŐ TANFOLYAMUNKAT! 

(A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: http://mgya.org/oktatas.html )

Magyarországon évente minden tizedik, vagyis kb. 8000 gyermek születik idő előtt. Jöjjön el a programunkra, legyen felkészült az esetleges problémák kezelésében!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem.
November 17. róluk szól! Ezen a napon minden lilába öltözik, Magyarországon is nagy hagyománya van, hogy közismert épületeket lila színnel világítanak meg.

 

 

Tudományos Töprengő

Ezen a héten Márton napra hangolódunk, így a TUDOMÁNYOS TÖPRENGŐBEN is Márton nevű tudóst mutatunk be!


Ilkus Márton (Marcin Bylica z Olkusza) (1433 – Buda, 1493) lengyel matematikus, csillagász, asztrológus.

Krakkóban tanult az egyetemen, majd megismerkedett Martinus Rex de Zorawice-vel, híres asztrológussal, aki tanítványává fogadta. Később Bolognában megismerkedett Janus Pannoniusszal is, aki már mint pécsi püspök hívta meg őt Magyarországra. Ilkus ezt követően az akkor már itt dolgozó Regiomontanusnak segédkezett a “Tabulae directionum” (Az irányok és eredetek táblái, melyek a születéseknél nagyon hasznosak) című könyvének összeállításában., mely két évszázadon keresztül, mint kézikönyv forgott az európai csillagászok körében.

A Mátyás király Ilkustól kért tanácsot például az egyetem megnyitásának alkalmas időpontjára is. Ilkus elkészítette a horoszkópot (amely a Ptolemaiosz-féle Almagest Corvinában látható), a tudósok bolygója, a Mercurius delelési pontjának kijelölésével.

A horoszkópon a következő felirat olvasható: „Figura Coeli hora Institutionis Universitatis Histropolitane. Anno domini 1467.” („Csillagállás a pozsonyi egyetem megalapításának órájában.”)

1493-ban hunyt el, s végrendelete értelmében hagyatéka egy része – köztük szép műszerei is a címerével ellátott asztrolábium – Krakkóba került, ahol ma is őrzik azokat a Collegium Maius múzeumában.

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában


Forrás: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/a-magyarsag-kezikonyve-2/a-tudomany-szazadai-9C8/egi-csillaghirnokok-B1D/ilkus-B2D/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Marcin_Bylica_z_Ilkusza, https://przeglad.olkuski.pl/index.php/artykuly/kultura/historia-i-tradycja-regionu/szkice-o-ziemi-olkuskiej/12489-olkuscy-astronomowie,