6. heti Gasztrokultúra

Ha FARSANG, akkor FÁNK!

Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Általánosan jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül.„Frissen sül a farsangi fánk,

kívül piros, belül foszlik,

míg a vendég el nem oszlik.

S aki panasszal van bajba,

menjen a sóhivatalba !”

(József Attila: Étkek áradata- részlet)

 


Pihe-puha fánk sütőben sütve

hozzávalók / 6 adag

 •     50 dkg finomliszt
 •     5 dkg margarin
 •     7 dkg cukor
 •     3 dkg friss élesztő
 •     2 db tojássárgája
 •     3 dl tej
 •     15 teáskanál lekvár/ dzsem

elkészítés

    Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojásokat elmorzsoljuk. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és dagasztjuk. Ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele.

    Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem kb. 30 db lett ebből a mennyiségből.

    Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk szellősen, mert még kelni fog. Stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt. Előmelegítjük a sütőt. Közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész.

 

 

Hagyományos édes fánk

hozzávalók / 4 adag

 •     50 dkg finomliszt
 •     1 kávéskanál só
 •     2.5 dkg élesztő
 •     3 dl tej
 •     4 ek cukor
 •     1 csomag vaníliás cukor
 •     1 db tojássárgája
 •     7 dkg margarin
 •     2 ek porcukor

Sütőzsiradék

 •     5 dl napraforgó olaj

elkészítés

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

    Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

 

10 perces fánk

 

hozzávalók / 6 adag

 •     2 bögre finomliszt (kb. 2,5 dl-es bögre)
 •     2 db tojás
 •     1 ek cukor
 •     1 csomag sütőpor
 •     3 dl joghurt (2 kispohár joghurt vagy kefir)
 •     1 csomag vaníliás cukor
 •     1 csipet só

Sütőzsiradék

 •     4 dl napraforgó olaj

elkészítés

    A hozzávalókat összekeverjük, majd kb. 10 percet hagyjuk, hogy kicsit megkeljen, s két kanál segítéségével olajba kanalazgatjuk. Ezek olyan kis golyócskák lesznek. Ha olajsütőben vagy több olajban sütjük, akkor nem is kell megforgatni a fánkocskákat, mert magától megfordul, ha az egyik oldala megsült.   


A fánk születése

A farsangi fánk kialakulásához két történet kapcsolódik.

1. Az egyik Németországba kalauzol bennünket. Egy özvegy pékné, Krapfenné férje halála után folytatta tovább a családi vállalkozást. Mivel a környéken az ő kenyere volt a legízletesebb, rengeteg vevője volt. Egy alkalommal azonban nem sült ki időben a kenyér, és a csalódott vásárlók türelmetlenül tülekedtek a boltjában. Sőt egyesek cifra káromkodásokkal illették az igyekvő asszonyt. Egyszer aztán kijött a sodrából, és egy tésztagalacsinnal megcélozta az egyik hangoskodót. Krapfenné azonban nem volt jó  célba dobó, így a labdacs a tűzhelyen forrósodó olajba pottyant, s ott szép aranysárgára sült. Így született meg a fánk, amely a dobálós pékné emlékére a Krapfen, azaz a fánk nevet kapta.

2. A másik történet szerint a fánk XVI. Lajos francia király feleségének, Marie Antoinette-nek köszönheti népszerűségét. A legenda így szól: A királynő egyszer megszökött egy farsangi álarcosbálról. A hömpölygő tömegben senki nem ismerte fel, mert talpig jelmezben sétálgatott. Marie Antoinette nagyon élvezte a lopott szabadságot, s vígan ünnepelt az emberekkel. Egyszer aztán megéhezett. Odament egy mézeskalácsos bódéhoz, és vásárolt egy fánkot. Az éhes királynénak annyira ízlett az édes tészta, hogy kísérőjével mindet felvásároltatta. A karnevál után behívatta az árust a palotába, hogy ossza meg a királyi szakáccsal a fánk receptjét. A királyi cukrász egy kicsit finomított rajta, így vált a fánk a királyi lakomák kedvenc desszertjévé.

(Halász Zoltán: Mesélő szakácskönyv c. műve nyomán)

 

forrás:

https://www.nosalty.hu/recept/pihe-puha-fank-sutoben-sutve#comments-recept

https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-edes-fank

https://www.nosalty.hu/recept/10-perces-fank-katrintol#comments-recept

www.classbook-oratervezo.com/uploads/6/3/2/2/…/a_fánk_története_feladatlappal.pdf

KÉPEK az “Akkor és Most” pályázathoz

„Végtelennek tűnt az idő, amikorra virradni kezdett. De hát minek is virrad?

A hajnal nem találta többé Szegedet, csak romjait.”

(Mikszáth Kálmán)

 

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár által biztosított képek:

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Akkor és Most – Pályázati felhívás

A Tömörkény István Művelődési Ház plakátpályázatot hirdet általános iskolások részére Akkor és Most címmel.

A pályázat célja, hogy a nagy árvízről készített régi képeket egy installációba helyezzük el a mostani állapotokról készített képekkel. 

Műfaji megkötés nincs. Mindenkinek a kreativitására van bízva, hogyan ötvözi a múltat a jelennel.

A múlt képeit a Somogyi-könyvtár jóvoltából a Tömörkény István Művelődési Ház biztosítja: http://szoregimuvhaz.hu/category/akkor-es-most

Lehet egyénileg, és lehet csapatban is munkálkodni. Jelentkezésnél fel kell tüntetni a nevet vagy neveket, az általános iskola nevét, valamint az osztályt. Egy jelentkező vagy csapat maximum 2 alkotást nyújthat be. A plakátokat A/3 méretben kell elkészíteni.

A benyújtás határideje: 2019. március 1.

Az alkotásokat leadni vagy e-mailben a szoregimuvhaz@gmail.com címre (a tárgy rovatban kérjük feltüntetni az Akkor és Most címet), vagy személyesen a Tömörkény István Művelődési Házban (6771 Szeged, Magyar utca 14.) lehet.

A beérkezett pályaműveket egy szakmai zsűri bírálja el, majd kiállítás keretén belül fogjuk bemutatni a Tömörkény István Művelődési Házban. A díjazottak értékes nyereményekben részesülnek.

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában