10. heti KÖNYVAJÁNLÓ

Március 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot. Erre hangolódva hoztunk egy könyvet, melyet sok szeretettel ajánlunk, illetve kikölcsönözhető a

Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából. 

 

Elena Favilli · Francesca Cavallo

Esti ​mesék lázadó lányoknak 2. – 100 különleges nő története

„Ez ​a lenyűgöző könyv megmutatja a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük.”

Száz kivételes nő életét meséli el: királynők és aktivisták, balerinák és ügyvédek, kalózok és számítógépes tudósok, űrhajósok és feltalálók lenyűgöző történetei mutatják be a lehetőségek izgalmas és végtelen tárházát.

 

 

„– Ha nők összefognak – mondja –, nagy dolgok történnek.”

 

Jó szórakozást kívánunk a könyv olvasásához!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

10. heti Hangolódjunk!

Ezen a héten a NEMZETKÖZI NŐNAPRA HANGOLÓDUNK!

 

Kedves férfi olvasóink, látogatóink!

Ne feledkezzenek meg erről a napról!

Kéri János: Nőnapi köszöntő

Tavasz hajnalán
Róluk emlékezünk,
A nőkről, kiknek
Életünk köszönhetjük.

Ki mindent
Megtesz értünk, a nő,
Dajkál, ápol,
És felnevel ő.

Hálánk szálljon
Lányra, anyára,
Ki a családot
Összetartja.

Szépséges nők,
Jó asszonyok,
Kívánunk boldog,
Víg nőnapot.

 

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.


A nőnap eredete:

A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért.

 

1909-ben az Amerikai Szocialista Párt február 28-át tette meg nemzeti nőnappá, s 1913-ig e napon tartották az ünnepet. Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot.

 

A Nemzetközi Nőnapot 1914-ben tették március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő – emlékére.

Egy kis érdekesség:

Finnországban a nők már 1906-tól szavazhattak, Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, a franciaországi és az olaszországi nők azonban csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től.

 

Az ünnep időközben sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s jobbára virággal, apró ajándékokkal ünneplik.

Sok helyütt e napon civil szervezetek a nők elleni erőszakkal szemben emelik fel szavukat!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_n%C5%91nap https://mult-kor.hu/20110308_tuntetestol_a_hoviragig_a_nemzetkozi_nonap_rovid_tortenete