10. heti TUDOMÁNYOS TÖPRENGŐ

Unalomig ismételgetett tény, hogy ha nem fogjuk vissza a fosszilis energiaforrások használatát, akkor nagyon nagy slamasztikába kerülünk!!!

Szerencsére jó eséllyel még visszafordíthatjuk a folyamatot, ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a világ országai visszaszorítsák a szén-dioxid-kibocsátásukat.


A napsugárzást visszaverő, a földfelszínt óvó, tengerek feletti felhőtakaró eltűnhet, ha a légköri szén-dioxid mennyisége háromszorosára nő – figyelmeztet egy új kutatás.

 

 

 

„Veszélyes éghajlatváltozási küszöbértékeket találtunk, amelyekről eddig nem tudtunk” – mondta Tapio Schneider, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai bolygókutató központjának tudósa, a Nature Geoscience-ben közölt tanulmány vezető szerzője.

 

 

 

Az úgynevezett sztratokumulusz (réteges gomolyfelhőzet) a szubtrópusi óceánok mintegy 20 százaléka felett terül el. Ha ez a felhőtakaró eltűnik, a Föld drámaian, akár nyolc fokkal is felmelegedhet. Az ilyen mértékű melegedés megolvasztaná a sarki jeget és több tíz méterrel emelné a tengerszintet. A tudósok szerint fele ekkora melegedés is meghaladná az ember alkalmazkodási képességét.

Schneider és kollégái azt állapították meg, hogy a tengeri védő felhőréteg a szén-dioxid 1200 ppm-es koncentrációjánál kezdene felszakadozni. Az ember okozta globális felmelegedés kezdete óta csaknem 45 százalékkal – 285 ppm-ről 410 ppm-re – emelkedett a szén-dioxid koncentrációja. A gáz kibocsátásának jelenlegi ütemében az 1200 ppm-es szintet 2104-ben érnénk el.

 

Figyeljünk a környezetünkre, óvjuk a FÖLDET!

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

 

forrás: https://index.hu/techtud/2019/02/26/nasa_eltunhetnek_a_tengerek_folul_felhok/?fbclid=IwAR0E6H3LXJbFOwGpd_u1MwZF8bk51twG8ejhnFtX0FeYx_a3elVDbJdXIpc&token=9981123d74fc93c8a6d9cc7b4ee0f22d

http://www.origo.hu/tudomany/20190301-klimavaltozas-megfigyeltek-valamit-amibe-az-egesz-foldi-elet-belerokkanhat.html