12. heti Tudományos Töprengő

„Ajaj, a mai web már semmilyen értelemben nem az a web, amit létre akartunk hozni!”

 

A napokban ünnepelte 30. születésnapját a világháló.

 

 

 

 

 

  1. március 12-én egy szoftvermérnök beadott egy tervet munkáltatójának, melyben leírta, hogyan kommunikálhatnának egymással a távoli számítógépek.

Tim Berners-Lee a svájci CERN részecskefizikai kutatóintézet munkatársa egy olyan megoldást talált, ami segít az egymástól messze dolgozó fizikusok munkájának összehangolásában.

Felvázolta egy olyan technológia alapjait, ahol a távoli számítógépek egy egységes protokollt használó hálózaton keresztül érhetnék el egymást és a felhasználók is egy általánosan elfogadott módszerrel léphetnének interakcióba a másik gépeken lévő adatokkal.

Így megalkotta a HTML nyelv első változatát, a weboldalak megjelenítésére szolgáló HTTP protokollt, és a világ első böngészőjét WorldWideWeb.app néven.

Ebből az ötletből nőtt végül ki az egész ma ismert internet.

Az első weboldalra egyébként várni kellett még 5 évet, ez szintén Tim Berners-Lee nevéhez fűződött.

 

A feltaláló folyamatosan hangoztatja véleményét a mai internet aggasztó állapotáról, ugyanis meglehetősen pesszimista képet lát arról a hálózatról, amivé a web harminc év alatt fejlődött. Ezért cselekvésre szólította föl a kormányokat, hogy a világháló újra olyanná alakulhasson, ami a legjobban szolgálja az emberiséget.

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában


forrás: https://pcworld.hu/pcwlite/www-30-szuletesnap-260622.html

https://index.hu/techtud/2019/03/13/berners-lee_nem_ilyen_webet_akartunk/?fbclid=IwAR2OFYzetW1BmKKW6M-4DAjdWdXZGqEGIEJLWiba43wCGbeIywuf5wuxb4s