27. heti Tudományos Töprengő

Ezen a napon (július 4-én) 1934-ben hunyt el Marie Curie. A lengyel származású francia tudós férjével, Pierre Curie-vel kutatta a radioaktivitást. Ez okozta halálát is. Ő volt az első női Nobel-díjas és az első, aki két tudományterületen (fizika és kémia) is megszerezte a kitüntetést. Felfedezte a rádiumot és a polóniumot.

   Marie Sklodowska 1867-ben született Varsóban. Ott járt gimnáziumba is, egyetemre azonban nem vették fel, neme és lengyel származása miatt. Később Párizsba költözött, ahol elkezdte egyetemi tanulmányait. Matematikából és fizikából diplomát szerzett ezután Varsóban szerette volna folytatni karrierjét, de jelentkezését elutasították, így visszatért Franciaországba. Megismerkedett Pierre Curie-vel, akivel 1895-ben összeházasodtak és innentől kezdve együtt kutattak.

   Becquerel felfedezte a radioaktivitást és a Curie házaspár is ezt kezdte tanulmányozni. 1898-ban két új elemet is felfedeztek: Az egyiket Marie hazája tiszteletére polóniumnak nevezték el, a másikat pedig rádiumnak, az erős radioaktivitása miatt.

  1903-ban Marie Curie, Pierre Curie és Henri Becquerel együtt nyertek fizikai Nobel-díjat a radioaktivitás felfedezéséért és tanulmányozásáért. 1911-ben kémiai Nobel-díjat is kapott. Többek között neki is köszönhető az, hogy 1914-ben megalapították a Rádium Intézetet, ahol később több Nobel-díjjal elismert tudós is kutatott.

 

Abban az időben még nem ismerték a radioaktív sugárzás veszélyeit. A tudósok, ahogy Marie is, bármilyen védőfelszerelés nélkül vizsgálták. Ma már tudjuk, hogy a radioaktivitás káros hatással van az élő szervezetekre és, hogy valószínűleg ez okozta Marie Curie halálát is.

Érdekesség, hogy a Curie házaspár személyes tárgyai és jegyzetei még mindig sugároznak, így ezeket csak saját felelősségre, védőöltözetben lehet megnézni.

(A jegyzetek a rádium 226-os izotópjával fertőzöttek, és még legalább 1500 évre van szükség ahhoz, hogy a sugárzás intenzitása feleződjön – az izotóp feleződési ideje ugyanis 1601 év.)

Források:

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-11-evfolyam/a-radioaktiv-bomlasok/marie-sklodowska-curie

https://hu.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

https://www.origo.hu/tudomany/20150826-marie-curie-jegyzetek-radioaktivitas-radium-felezodesi-ido-sugarzas.html


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában