40. heti Hangolódjunk!

Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek.

A Tömörkény István Művelődési Ház egy hangszerbemutatóval kedveskedik a Szőregieknek/ a Szőregi diákoknak. A bemutatón a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium közreműködik.

A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és – az UNESCO elveinek megfelelően – szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet és segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

 

A zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében. Mindegy, hogy Beethoven 9. szimfóniájáról, vagy épp egy kalotaszegi népdalról van-e szó. A lényeg ugyanaz: a zene egy indikátor, segítségével pedig olyan dimenziók megtapasztalására van lehetősége minden élő embernek, mely alapvető lényege a létnek.

Abban a pillanatban, amikor meghallunk egy rég elfeledett dallamot, és hatalmába kerít bennünket egy megmagyarázhatatlan érzés uralkodik el rajtunk! …

 

Kodály és Bartók országában, a Kárpát-medence csodálatos olvasztótégelyében hihetetlenül fontos, hogy képesek legyünk dekódolni a zene üzenetét, és megérteni azt, amiről Yehudi Menuhin 1975 októberében nyilatkozott – a népek közti barátságról és megbékélésrő.

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

forrás: https://24.hu/kultura/2017/10/01/ma-van-a-zene-vilagnapja/