22. heti Gasztrokultúra – Gyereknapi vattacukor

Meglepő, hogy kinek köszönhetjük a vattacukrot

A vattacukor, amit az Egyesült Államokban már saját Nemzeti Vattacukor Nappal is megünnepelnek, az 1900-as években lett népszerű édesség. Mondhatnánk, hogy a fogorvosok bosszantására találták ki, de az igazság az, hogy a vattacukrot készítő gép előállításában, még egy fogorvos is segédkezett.

De honnan is származik ez a cukorbomba?
 
Először 1904-ben, a St. Louis-i világkiállítás vendégei habzsolhattak a különös édességből. Azonban, ahogy a legtöbb ételnek, úgy a vattacukornak is van elődje, aminek megismeréséig egészen az 1400-as évekig kell visszautaznunk.

Az ősi „vattacukor” Olaszországból származik. Előállítása pedig a következő volt: a felolvasztott cukrot, egy fajta kusza, hálós gombolyagként kínálták a fogyasztóknak, miután megszilárdult. A XVIII. században leginkább húsvéti ételek és desszertek dekorációjaként használták. Az előállítása azonban ekkor még igencsak időigényes, és költséges volt, így leginkább a tehetősebb emberek kiváltsága volt ez az édesség.

Egy bizonyos Thomas Patton kezdte el árulni a ma ismert formában készült vattacukrot. A férfi különböző vásárokon, karneválokon készített cukros csemegéket. Az első vattacukorfonó-gépet, amely megkönnyítette a vattacukor árusok dolgát, Josef Delarose Lascaux nevéhez köthető. A fogorvos a rendelőjében árulta a fogok ellenségét. Viszont a doktor nem szabadalmaztatta a masinát, így hivatalosan a Morrson és Wharton találmánya lett a vattacukrot előállító szerkezet. Az 1970-es évektől már az otthon használható vattacukor automata  is megvásárolható lett.

 

Otthon elkészíthető vattacukor receptet sajnos nem tudunk most ajánlani Önöknek, ha nincs otthon vattacukor készítő gépjük, így egy sütemény receptet hoztunk Önöknek!

 

 

Vattacukor sütemény recept

 

Hozzávalók:

Tészta:

 •     6  TOJÁS
 •     28 dkg porcukor
 •     3 cs puncs pudingpor
 •     1 cs vanília pudingpor

Krém:

 •     15 dkg puha vaj
 •     10 dkg porcukor
 •     1 cs vaníliás cukor
 •     0,5 dl rum

Tetejére:

 •     2dl habtejszín
 •     reszelt csoki

 

Elkészítése:

A tojásfehérjét gőz fölött nagyon kemény habbá verjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot.

őzről levéve hozzáadjuk a tojás sárgáját és a pudingporokat. 23X38-as sütőpapíros tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180fokon tűzpróbáig sütjük. Kb. 20-30 perc. Elkészítjük  a krémet. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a rumaromát is.

A tésztát kettévágjuk, és megkenjük a krémmel.

 

Sztori: Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető finomság. A képen látható süti dupla adag krémmel készült.

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

http://www.mindmegette.hu/meglepo-hogy-kinek-koszonhetjuk-a-vattacukrot-54204/

https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/kremesek/vattacukor-sutemeny/

http://www.mindmegette.hu/meglepo-hogy-kinek-koszonhetjuk-a-vattacukrot-54204/

22. hét – Gyerekhét

 

Egy szabadban játszódó, kincskeresésre hasonlító kalandra invitálunk Téged.

A történet főszereplője SzőrEgérke, egy feledékeny kisegér, aki a rábízott feladatokat nagyon lelkesen megpróbálja elvégezni, de valami mindig közbejön…

SzőrEgérkéről tudnod kell, hogy nagyon kíváncsi természete van és a feladatait gyorsan el tudná végezni, ha nem lenne olyan feledékeny. Ezért SzőreEgérke gyakran jegyzetel. Most is készített feljegyzéseket és térképet is rajzolt az általa bejárt útvonalról. A helyszínek sorrendjét azonban még így is sikerült összekevernie…

Hazatérve SzőrEgérkének tizenhat kérdésre kellene válaszolnia, de az a fránya feledékenység…

SzőrEgérkének a segítségedre van szüksége a kérdések pontos megválaszolásához!

Barangold be Te is a helyszíneket és segíts SzőrEgérkének a kérdések megválaszolásában. Ha ezzel elkészültél, a feladatok megoldását és legalább egy helyszínen készült fotódat, nevedet és anyukád vagy apukád elérhetőségét küldd el a szoregimuvhaz@gmail.com emailcímre 2020. május 31-ig.

Az Online Szőregi Gyerekhét feladatait teljesítők közül 50 gyereket megvendégelünk egy fagyira a szőregi Selmeczki Cukrászdába. Azok között, akik a Szőregi Online Gyerekhét minden feladatát teljesítik Szegedi Vadaspark belépőket sorsolunk ki. Sorsolás 2020. június 2-án kedden 15.00 órakor.

Jó szórakozást kívánunk!

* * *

Huszonhat különböző újság jár a szőregi könyvtárba. Ezek kölcsönözhetők is. A postások azonban csak akkor tudják kézbesíteni a megrendelt újságokat, ha a címük ki van írva a könyvtár fehér postaládájára.

SzőrEgérke úgy gondolta kikölcsönzi anyukájának a Csodakert magazint, de nem biztos benne, hogy az újság jár-e a szőregi könyvtárba. Szerinted?

* * *

SzőrEgérke szeretne a Magyar utcai Óvoda Iskola utca felöli ablakaiba egy-egy cserép virágot tenni, ezzel kedveskedve az ovisoknak és az arra járóknak. A Virágszigetre érve rájött, hogy elfelejtette megszámolni az Iskola utca felöli ablakokat… Hány virágot kell SzőrEgérkének vásárolnia?

* * *

SzőrEgérke – bár imádja a tavaszt és a nyarat –, nagyon szeret a hűvösben pihenni. Ha várakoznia kell valahol, szívesen áll be egy-egy fa árnyékba.

SzőrEgérkét anyukája elküldte a postára, hogy adjon fel egy levelet. Egész úton azon gondolkozott vajon hány fa lehet az posta épülete előtt…

* * *

A Kirendeltség egy régi épületben található. Négy ablaka fölé dísztőelemeket építettek, amik nagyon megtetszettek SzőrEgérkének.

Otthon szerette volna elmesélni az anyukájának, hogy milyen alakzatokat látott, de sajnos nem emlékszik pontosan. Segíts neki, kérlek!

* * *

SzőrEgérke és apukája elindultak Nőnap alkalmából virágot vásárolni. Amikor megérkeztek a Virágszigetre, egy nagy tábla fogadta őket egy frappáns szlogennel.

SzőrEgérke a virágok mellé szerette volna ezt a rövidke mondatot is elmondani, de sajnos nem jutott eszébe… Segítsd ki SzőrEgérkét!

* * *

Az iskola melletti iskolakertben a pedagógusok és a diákok több ágyásban is tudnak fűszernövényeket, zöldségeket, sőt még virágokat is termeszteni. SzőrEgérkének nagyon megtetszett az ágyások kialakítása és szeretné rábeszélni a szüleit, hogy otthon is készítsenek hasonlót.

Arra emlékszik, hogy téglalap alakúak az ágyások, de vajon hányat is kellene készíteniük?

* * *

SzőrEgérke a templomdombon sétálgatva a templom ajtaja felett különböző betűkre lett figyelmes. Megpróbálta elolvasni, de nem értette. Hazasietett és a szüleitől kért segítséget, mit is jelent az a sok össze-vissza betű.

Sajnos nem jegyezte meg a helyes sorrendet, így nem találták a helyes megoldást. Segíts SzőrEgérkének, mit rejtenek az ajtó feletti betűk!

* * *

1988-ban került jelenlegi helyére, a Rózsák terére Kampfl József Teknősbékás fiú szobra. Ahányszor csak erre jár, SzőrEgérke mindig ránéz, de valahogy sosem számolta meg, hány teknőst is faragott a művész. Te megszámoltad már?

* * *

A sok gyaloglásban SzőrEgérke megszomjazott. Szerencsére rátalált az Emese-kútra és megállt inni. A kút mellett megpillantott egy táblát és elolvasta a ráírt szöveget. Mivel tudta, hogy nagyon feledékeny, gyorsan lemásolta, hogy otthon biztosan el tudja mondani, milyen érdekes szövegre lelt. A nagy sietségben a tábla második és harmadik sorának első szavait kifelejtette. Vajon mi a két hiányzó szó?

* * *

A Szegfű utcában barangolva Szőregérke egy pár „virágzó csizmára” lett figyelmes. Később szeretett volna megmutatni a barátainak, de elfelejtette, hogy melyik ház előtt pillantotta meg ezt az ötletes megoldást. Segíts neki! Hány szám alatt lakik a csizma tulajdonosa?

* * *

Mint köztudott az egerek mindig éhesek. Így van ezzel SzőrEgérke is. A Szerb utcai bisztróban megállapodott a tulajdonossal, hogy ha megmondja hány színnel írták ki a cégtáblájukat, akkor kaphat egy ingyen ebédet. Te hány színt mondanál?

* * *

A Galambázisban a galambok mellett mindenféle állatnak forgalmaznak kiváló minőségű takarmányokat. A bolt előtt járva SzőrEgérke figyelmes lett egy órára, ami mindig ugyanazt az időt mutatja. Az iskolában még csak most tanulják, hogyan kell az órát leolvasni, ezért SzőrEgérke nem biztos benne, hány órát mutat a rejtélyes szerkezet?

* * *

Ahányszor sétálgat a Magyar utcán SzőrEgérke, mindig megáll a 48-as szám előtt, hogy lássa a kedvenc színére festett kaput. Melyik SzőrEgérke kedvenc színe?

* * *

Szőreg védőszentjének, Alexandriai Szent Katalinnak fából faragott szobra a templomra tekint. A szobrot egy helyi vállalkozó hozta a kárpátaljai Beregszászról. A talapzatán elhelyezett táblácskán olvasható felszentelésének a dátuma.

SzőrEgérke a fogalmazás házi feladatába szerette volna ezt az évszámot beleírni, de mire hazaért, elfelejtette. Segíts neki befejezni a házifeladatát!

* * *

SzőrEgérkét nagyon érdeklik a szerszámok. Amikor a Szőregi Gazdabolt felé sétál, mindig rácsodálkozik az óriási képekre. Részletesen fel tudja sorolni, hogy az első táblán van egy kalapács, egy fúrógép, egy kombinált fogó, három ecset és … csavarhúzó. Óóóóó elfelejtette, hány csavarhúzó van a képen! Te tudod?

* * *

SzőrEgérke gyomra a szerb templomhoz érve megkordult. Eszébe jutott, hogy megígérte anyukájának, hogy ma három órára hazaér. SzőrEgérke tudja, hogy a templomoknak van toronyórája. Gyorsan felpillantott a szerb templom tornyára, hogy megtudja hazaér-e uzsonnára. Szerinted kiderült, hogy időben hazaér-e?

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

22. hét – SZŐREGI ONLINE GYEREKHÉT

Idén egy GYEREKHETET szervezünk az eddigiektől eltérően az online térben!

A GYEREKHÉT eseményeit 2020. május 25–31. között követhetitek figyelemmel a 

https://www.facebook.com/events/629583177901058/?active_tab=about linken, a Facebook esemény beszélgetésében!

Szeretnénk Nektek kedveskedni játékos feladatokkal, kézműves foglalkozásokkal, papírszínházi előadásokkal, mesedélutánokkal, … és még sok más érdekes programmal!

Kövessetek bennünket figyelemmel!

22. heti Nyereményjáték – gyerekhét

GYEREKNAP

 

A Gyereknap eredete:

A Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. 
Az ünnepet először Törökországban tartották meg 
1920. április 23-án.

Magyarországon a gyerekek ünnepét 1931-ben tartották 
meg először, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták, 
egy egész hétig tartott.

1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az 
Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja, a világ gyermekeinek 
testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, 
és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. 
Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az 
országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére!

Magyarországon május utolsó vasárnapján ünneplik a Gyermeknapot.
A gyerekek ünnepén minden évben rengeteg rendezvény, 
program várja a lurkókat. A Gyereknap célja, hogy a 
kicsik jól szórakozzanak, ezen a napon az övék legyen minden figyelem.

A Gyereknapot számos országban ünneplik, az ünnep időpontja 
általában június 1-je, amelyet 1925-ben, a 
genfi Gyermekjóléti Konferencián jelöltek ki.

 

A GYEREKHÉT alkalmából egy mesés kvízzel szeretnénk kedveskedni!

1. Kibe szerelmes Garfield?

 1. Liz
 2. Heléna
 3. Stephanie
 4. Jenna

2. Mi Garfield kedvenc étele?

 1. grillázs
 2. torta
 3. répa
 4. lasagne

3. Milyen színű Micimackó?

 1. sárga
 2. kék
 3. rózsaszín
 4. barna

4. A Micimackó és barátai mesében melyik szereplő szeret kertészkedni?

 1. Bagoly
 2. Nyuszi
 3. Füles
 4. Malacka

5. Mire ébred Spongyabob reggelenként?

 1. busz dudájára
 2. ködkürt hangjára
 3. Csigusz nyávogására
 4. Patrik ébreszti

6. Melyik Tunyacsáp kedvenc hangszere?

 1. oboa
 2. cselló
 3. klarinét
 4. hárfa

7. A Gru filmben hogy hívják a

 három kislányt?

 1. Agnes, Lucy, Edit,
 2. Margo, Jane, Kate
 3. Mini, Mano, Mono
 4. Agnes, Edit, Margo

8. Milyen színű a minionok nadrágja?

 1. zöld
 2. lila
 3. kék
 4. sárga

9. Mi a neve Aranyhaj barátjának?

 1. Pösze Szende
 2. Szőke Herceg
 3. Nyálas Eugén
 4. Köpködős Szlenni

10. Az Aranyhaj című mesében mi a neve a királyi paripának?

 1. Mex kapitány
 2. Maximus
 3. Maxerden
 4. Maxika

11. A Frozen című mesében hogy hívják a hóembert?

 1. Oli
 2. Gordo
 3. Odó
 4. Olaf
   

 

12. A Frozenben kinek van varázsereje?

 1. Hans
 2. Anna
 3. Elsa
 4. Olaf

13. A Hupikék törpikék mesében a törpök milyen házban laknak?

 1. krumliházban
 2. almaházban
 3. gombaházban
 4. a szabad ég alatt laknak

 

14. Hogy hívják a törpök otthonát?

 1. Gombafalu
 2. Aprajafalva
 3. Törpék otthona
 4. Otthon édes otthon

 

15. A Jégkorszak című mesében mi lett a neve a mamutbébinek?

 1. Lasponya
 2. Alma
 3. Körte
 4. Barack

 

16. A Jégkorszak 1-ben mit találtak és neveltek Diégóék?

 1. embergyereket
 2. fókabébit
 3. kutyakölyköt
 4. bálnabébit

17. Mi a büntetése Villámnak, amikor gyorsan akart keresztülhaladni Kipufogófürdőn?

 1. soha többé nem mehet a faluba
 2. bezárják egy hétre
 3. virágokat kell ültetnie
 4. utat kell aszfaltoznia

18. Hudson doki a Verdákban mi volt fiatal korában?

 1. orvos
 2. polgármester
 3. versenyautó
 4. kávézó tulajdonos

 

19. Milyen fajta hal Némó?

 1. csíkos
 2. uszi
 3. bohóc
 4. zebra

 

20. Hova kerülnek a játékok a Toy Story mesében, amikor Andy főiskolára készül?

 1. szemétbe
 2. óvodába
 3. padlásra
 4. Mollyhoz

 

Ezen a héten vasárnap éjfélig várjuk a megfejtéseket a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címünkre!

Azok között, akik jó megfejtést küldenek be, egy tárgynyeremény sorsolunk ki!

A sorsolásra hétfőn kerül sor, a nyertest külön is értesítjük!

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

forrás:

https://www.okosjatek.hu

http://kvizpart.hu

21. heti Gasztrokultúra – eper

 

Az eper vagy kerti eper, termesztett eper, ananászeper, a köznyelvtől eltérően a szakmai elnevezése szamóca.

 

Az eper: a legegészségesebb gyümölcs!

 

Az eper nemcsak ízletes finomság, de segít megőrizni szívünk egészségét, memóriánk frissességét, sőt bizonyos daganatok kialakulását is segíthet meggátolni.

Most indult az eperszezon, a piacok standjain hétről hétre nagyobb számban jelenik meg a hazai földeken termesztett, ízletes gyümölcs. A népszerű bogyós gyümölcsnek mintegy 600 fajtáját tartják számon, és a források alapján már több mint kétezer éve fogyasztja az ember. Nem sokan tudnak nemet mondani az illatos finomságnak, az eper ráadásul nemcsak íze, de egészségünkre gyakorolt hatása miatt is értékes élelem.

 

Erre a hétvégére egy ellenállhatatlan epres menüt állítottunk össze Önöknek!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

TEJSZÍNES EPERKRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK

 • 1 kg eper
 • 1/2 dl  olívaolaj
 • 2-5 ek cukor
 • 5 db szegfűszeg
 • 1 késhegynyi fahéj
 • 1 rúd vanília
 • 1 db citrom (elhagyható)
 • 2-5 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉS

Az epret megpucoljuk, megmossuk, majd hagyjuk lecsöpögni. Az olajon megpirítunk a cukrot, amíg aranybarna lesz, közben beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a vanília kikapart belsejét.

Ha már szép aranybarna, beletesszük az epret, egy kevés citromlevet és a citrom felének lereszelt héját. Folyamatos keverés mellett kb. 15 percig főzzük, amíg a kiengedett leve felforr.

A levesből kivesszük a szegfűszeget, és egy botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk felforrni, majd további 5 perc főzés után levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Tejszínnel vagy tejszínhabbal meglocsolva fogyasztjuk.

 

GRILLEZETT KARAJSZELET EPERSALSÁVAL

HOZZÁVALÓK

 • 8 szelet sertés karaj
 • 30 dkg eper
 • 1 fej lilahagyma
 • 1 db lime
 • 1 nagy csokor friss koriander
 • bors
 • olivaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A lilahagymát apróra vágjuk, besózzuk és néhány percig állni hagyjuk. A koriandert felaprítjuk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és kis darabokra vágjuk.

Egy tálban összekeverjük az epret, a koriandert és a kicsit kinyomkodott hagymát. Ízlés szerint borsozzuk, meglocsoljuk a zöldcitrom levével és pár csepp olivaolajjal.

A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk sózzuk, borsozzuk.Grillen vagy grill serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukon készre sütjük.Vigyázzunk, hogy ne süssük sokáig, mert könnyen kiszáríthatnak.

 

 

 

EPRES TÚRÓGOMBÓC

HOZZÁVALÓK

 • 2 db tojás
 • 8 dkg vaj
 • 50 dkg tehéntúró
 • 4 csapott ek búzadara
 • 4 ek zsemlemorzsa
 • 16 db eper
 • 2-3 dl tejföl a tálaláshoz
 • 2-3 ek porcukor a tetejére

ELKÉSZÍTÉS

A tojások sárgáját 3 dkg olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, és a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon.

Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne.

Kb. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe 1-1 szem epret nyomunk, és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint főjenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni.

Ezután szűrőkanállal pár pillanatra hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem.Végül a jól lecsöpögtetve a gombócokat a pirított morzsában meghempergetjük.

Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk, de önthetünk köré epermártást is. Ehhez kb. 30 dkg tisztított epret 2 evőkanál mézzel turmixolunk, majd átszűrjük és megmelegítjük.

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: http://www.mindmegette.hu/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/