24. heti Hangolódjunk – Richard Strauss

156 éve, 1864. június 11-én született Richard Strauss, német zeneszerző, karmester, operaház igazgató.

Késő romantikus zeneszerző, főleg szimfonikus programzenéiről (Don Juan, Halál és megdicsőülés, Till Eulenspiegel vidám csínyjei, Imigyen szóla Zarathustra, Hősi élet, Symphonia Domestica, és az Alpesi szimfónia); operáiról (A rózsalovag, Elektra, Az árnyék nélküli asszony és Salome) és dalairól ismert. Strauss kora jelentős karmesterei közé tartozott, a Bajor Állami Operaház és a Berlini Állami Operaház főzeneigazgatója, a Bécsi Operaház igazgatója volt.

Többször vezényelte saját és mások műveit Budapesten. 1908. decemberében a Wiener Konzertverein budapesti vendégjátéka során saját szimfonikus költeményét, a Don Juant, valamint Beethoven: III. szimfóniáját, az Eroicát vezényelte, a koncertről a Nyugatban Ignotus írt kritikát. Az Elektra magyarországi bemutatója a Magyar Királyi Operaházban 1910. március 1-én volt, a november 3-i és 5-i előadásokat Strauss maga vezényelte. Az egyiptomi Heléna magyarországi bemutatóját szintén R. Strauss vezényletével tartották 1932. október 31-én az Operaházban.

 

Fontos tudni, hogy

Richard Strauss nem volt rokoni kapcsolatban a bécsi keringők neves zeneszerzőivel, ifj. és id. Johann Strauss családjával.

 

Szimfonikus költeménye pl. – Don Juan op. 20. (1889)

R.Strauss: “Don Juan” / Sawallisch Philadelphia Orchestra (1999 Movie Live)Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://ezenanapon.hu

https://hu.wikipedia.org