26. heti RÓZSÁS Könyvajánló – Paprika ​és Rózsa

 

 

Prakter Mariann – Paprika ​és Rózsa

Paprika, a falubeli legény árgus szemmel lesi, mikor ejtheti ámulatba Rózsát, a szép cigány lányt. Ha Rózsa nem tud csokrot kötni a tüskés rózsaszálakból, vagy ha a csillagot kell felrakni a karácsonyfa tetejére, Paprika rögtön ott terem, és segít a lánynak. Az erős paprikából nyert szupererő azonban annyira hatásos, hogy a dolgok nem éppen úgy sülnek el, ahogyan képzelte.

 

 

 

A könyv három rövidke egyszerű, humoros történetet tartalmaz a csinos Rózsa és szerelmese, Paprika kalandjairól. Az illusztrációk nagyon kifejezőek.

 

 

 

Prakter Mariann

„1975 -ben születtem Tapolcán.

Gyermekkoromtól kezdve érdekel a rajz a festés és az animáció.

A Kaffka Margit Gimnázium rajztagozatán érettségiztem, majd festő szakra jártam a Novus művészeti iskolába. Az Iparművészeti Egyetemen (MOME) diplomáztam vizuális kommunikáció szakon 2004-ben.

A diplomamunkám a DNS című animációs film volt, amit bemutattak többek között a Várfok Galériában, a Ponton Galériában és a Pixel Galériában. A diploma után Bartók Béla: A csodálatos Mandarin c. koncertfilm figura-látványtervezője és animátora voltam a Kedd Stúdióban. A filmet M. Tóth Géza rendezte, a film bemutatója a Művészetek Palotájában volt, a koncertet a Magyar Szimfonikusok Zenekara adta, Kocsis Zoltán vezényletével. Ezután tv szpotokat (Viasat, Vital), reklámfilmeket készítettem és saját projekteket indítottam el, forgatókönyveket írtam.

Mesével 5-6 éve kezdem foglalkozni, sorozatok forgatókönyveit és pilotfilmjeit készítettem el. (Kacatbolygó meséi – Péterffy Zsófival, Magyar Rajzfilm Kft-ben, Robinzon, Juhartündér meséi Para-Kovács Imrével.)

A Paprika és Rózsa az első mesekönyvem, amiben számomra az volt a legfontosabb, hogy a magyar és cigány kultúra képviselőit harmóniában, szeretetben ábrázoljam.”

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://moly.hu/konyvek/prakter-mariann-paprika-es-rozsa

https://mora.hu/alkoto/prakter-mariann

26. heti RÓZSÁS Könyvajánló – Millió ​rózsaszál


A könyv nem csupán recept, hanem gyógyír is lehet mindennapjainkra.

 

Csongrádi Kata – Millió ​rózsaszál

„Csongrádi Kata könyvének olvasását receptre lehetne felírni morcos borúlátók számára.” Ezekkel a sorokkal ajánlotta az 1988-ban megjelent Millió rózsaszál c. dalregényt a Kossuth-díjas írónő, Gáspár Margit. A mostani kiadás – megőrizve a korábbi nagysikerű kötet önirónikus játékosságát – sajátságos részletekkel bővült ki: ugyanis a szerző nemcsak azt mutatja be, hogy mi minden történt vele, de arra is rámutat, miért alakulhatott minden így és csakis így! Miért NEM mehetett feleségül Latinovits Zoltánhoz és miért mondott IGENT S. Nagy Istvánnak? Mi késztette arra, hogy elzarándokoljon a Szentföldre vagy Erdélybe, és miért tudott ellenállni Monte Carlo és Sydney kísértéseinek? Mire valamennyi kérdésre választ kapunk, addigra jobban megérthetjük saját sorsunk eseményeinek összefüggéseit is… És akkor ez a könyv már nem csupán recept, hanem gyógyír is lehet mindennapjainkra.

 

 

Csongrádi Kata (született: Csongrádi Katalin) (Budapest, 1953. május 18. –) magyar színésznő, musical-énekesnő, író, színpadi szerző.

Elismerései:

    Börze Award-díj – megosztva S. Nagy Istvánnal (2014)

    Pepita Különdíj (2014)

    Szepes Mária-díj (2019)

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://moly.hu/konyvek/csongradi-kata-millio-rozsaszal

26. heti RÓZSÁS Könyvajánló – Fehér ​rózsa

 

Eoin Dempsey – Fehér ​rózsa

 

A ​második világháború árnyékába két idegen számára a legnagyobb kockázat: megbízni egymásban…

1943 decembere. Hitler hatalomra kerülése előtt a Gerber-család nyári lakja visszhangzott a nevetéstől. Most, hogy mély hótakaró borítja a Fekete-erdőt, a német másként gondolkodó, Franka Gerber egyedül van, és úgy érzi, hogy kilátástalan az élete. A hazájában tomboló a fanatizmus és a brutalitás miatt elvesztette az édesapját valamint az öccsét, így már nincs miért élnie.

Ekkor észrevesz egy eszméletlen pilótát a hóban, aki Luftwaffe-egyenruhát visel, és az ejtőernyője libeg a szélben. Franka nem akarja, hogy a férfi ott haljon meg, így elviszi a családja mindentől távol lévő faházába – annak ellenére, hogy gyűlöli a rezsimet, amit a katona képvisel. De amikor kiderül, hogy nem az, akinek tűnik, Franka versenyfutásba kezd az idővel, hogy felfedje a pilóta valódi személyazonosságát. A gyenge kötelékük nagyon megszilárdul, de roppant veszélyessé is válik. Miközben nyomukban a Gestapo, vajon megbízhatnak-e egymásban annyira, hogy erőiket egyesítve végrehajtsanak egy küldetést – ami pedig nem csak a háború kimenetelét, de az életüket is örökre megváltoztatja?

 

 

“Ne hagyd, hogy bárki is megmondja, hogy ki vagy, vagy hogy mi van a lelkedben! Ezt csak te tudod.”

“Amíg hűek maradunk önmagunkhoz, és nem hagyjuk, hogy megsebezzék a lelkünket, addig mi nyertünk.”

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://moly.hu/konyvek/eoin-dempsey-feher-rozsa

26. heti RÓZSÁS Gasztrokultúra – Kandírozott rózsa

Kandírozott rózsa: elegáns csemege

A bimbóját, virágfejét vagy akár egy-egy szirmát is elkészíthetjük kulináris különlegességgé.

Az ehető virágok idejét éljük, kóstoljuk meg most a rózsaszirmot!

 

Hozzávalók

  •     8-10 kinyílt rózsavirág
  •     10 dkg porcukor/kristálycukor
  •     1 tojásfehérje

 

A tojásfehérjét kissé felverjük. A rózsaszirmokat leszedjük, egyenként belemártjuk a felvert habba, majd cukorral behintjük. Zsírpapírra tesszük és 1-2 órán át hagyjuk száradni, közben egyszer-kétszer újból cukrot szitálunk rá. Süteményes desszertek díszítésére használjuk.

 

Hasonló módon készíthetünk kandírozott egész rózsafejet, rózsabimbót, ibolyavirágot, akácvirágot, stb. Az apróbb virágokat inkább mártsuk a felvert tojásfehérjébe, azután szitáljunk rá porcukrot.

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://hobbikert.hu/magazin/kandirozott-rozsa-elegans-csemege-keszul.html

26. heti RÓZSÁS Könyvajánló – A ​rózsalugas

Fábián Janka – A ​rózsalugas

Radványi Endre az 1848-49-es szabadságharcot még gyermekfejjel éli meg, és a rá következő, sivár években apa nélkül, az „elveszett nemzedék” tagjaként tengődik a világban. Mikor végre megállapodna Balaton-felvidéki birtokán, és a szerelmet is megtalálná, egy váratlan tragédia hatására újra elveszít mindent, és a hazáját is kénytelen elhagyni.

Hátrahagyott szerelme, Anna kétségek közepette és a nyugodt családi élet reményétől megfosztva próbál boldogulni, mígnem egy szerencsés véletlen következtében befolyásos pártfogókra tesz szert a kiegyezés előtti császári udvarban.

Endre Amerikában próbál új életet kezdeni. Új barátokra talál, és egy új szerelem lehetősége is felcsillan számára, ám ekkor kitör a polgárháború, Észak és Dél ádáz harca, amiből az Egyesült Államokba csak nemrég érkezett emigránsok, köztük Endre sem maradhatnak ki.

Túléli-e Endre a polgárháborút, s elképzelhető-e, hogy Anna és Endre sorsa újra keresztezi egymást?

 


A sok idilli helyszínnel remek kikapcsolódást nyújt. Összességében kerek történet, szerethető, szépen fejlődő szereplőkkel. Ajánljuk azoknak, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak. Egy finom sütemény, és illatos kávé mellé.


 

Fábián Janka 1973-ban született. Tizennégy éves korától Budapesten él. Egyetemre, Miskolcra és Budapestre járt, ahol angolt, történelmet és franciát tanult. Jelenleg angol-francia nyelvtanárként dolgozik. Írói munkásságának elején saját kiadásban jelentette meg könyveit.

 

 

 

 

„Ha mindig mindent úgy tennénk, ahogyan az régóta szokás, nem haladna előre a világ.”

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://moly.hu/konyvek/fabian-janka-a-rozsalugas

https://bookline.hu/szerzo/fabian-janka