36. heti Nyereményjáték – Anagramma kereső

Játsszon Velünk!

Ezen a héten költők nevét  és költeményeik címét rejtettük el az anagramma feladatokban!

Ezen a héten hétfőtől péntekig 5 anagrammát fogunk mutatni Önöknek, melyek megfejtéseit e-mail címünkre várjuk ! Azok között, akik mind az öt jó megfejtést beküldik egy tárgynyeremény sorsolunk ki!

A megfejtéseket vasárnap éjfélig várjuk a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címre.

A sorsolásra hétfőn kerül sor, a nyertest külön is értesítjük!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

35. heti Hangolódjunk – A férjes asszonyok és az anyák védőszentjének ünnepe

Szent Ágoston édesanyja 332 és 387 között élt. Példás anyai szeretettel nevelte három gyermekét. Relikviái 1430 óta a római Szt. Ágoston-templomban vannak. Szt. Ágoston Vallomások című munkájában gyermeki hálával örökítette meg anyja nemes vonásait.

A 15. században kezdték el ünnepelni Szent Mónikát az ágostonos remeték, május 4-én, Ágoston megtérésének emléknapját megelőző napon. 1550 körül vették fel a római naptárba is az ünnepet, majd 1969-ben helyezték át a mai dátumra, augusztus 27-re, Szent Ágoston ünnepnapja elé.

Szent Mónika élete

Az afrikai Thagastében született, keresztény pun családban. Gyerekkorában öreg szolgálójuktól tanulta az Isten iránti szeretetet, az önmérsékletet és a mértéktartást.

Fiatalon feleségül adták a pogány Patriciushoz, akit hűtlensége és dühkitörései ellenére türelemmel szeretett és végül megtérített: férje a halálos ágyán megkeresztelkedett.

Mónika igyekezett gyermekeit, köztük Ágostont is Istenhez vezetni, de ő már fiatal korától kezdve kicsapongó életet élt. A filozófiát és retorikát tanult Ágostont nem érdekelte az egyszerű nyelven íródott Biblia tanítása, sőt 373-ban a keletről származó materialista világnézet, a manicheizmus követője lett. Mónika éveken keresztül imádkozott fia megtéréséért, de Ágostonra nem hatott: 383-ban otthagyta anyját és titokban Rómába utazott. Amikor Mónika megtudta, hogy fia eltávozott, teljesen kétségbeesett, „eszét vesztette a fájdalomtól”, de aztán megértette, hogy Isten más szerepet szánt neki a tervében: folytatta az imádkozást fia megtéréséért.

Amikor Mónika néhány év múlva fia keresésére indult, Milánóban találta meg, ahol Ágoston időközben Szent Ambrus püspök tanítványa lett, szakított a manicheusokkal és a keresztény tanítást kezdte el tanulni. 387 nagyszombatjának éjszakáján, április 25-én megkeresztelkedett és elhatározta, hogy visszatér Africa tartományba. Ezzel Mónika 14 évnyi szenvedése és imádkozása beteljesedett. Fiát nem tudta követni szülőhazájukba, mert a kikötővárosban, Ostiában megbetegedett és meghalt. Kívánságának megfelelően ott helyezték végső nyugalomra, a Szent Aurea-templomban. Viszont sírját ma a római Szent Ágoston templomban találhatjuk, a Navona téren.

Szent Ágoston így fejezi be édesanyja történetét:

„              Nyugodjék békében a férjével együtt, aki előtt és aki után nem volt más férje, akinek szolgált, s akiben megtermette a türelem gyümölcsét, mert őt is megnyerte, Uram, neked. Add, hogy mindnyájan, akik ezt olvassák, oltárodnál megemlékezzenek Mónikáról, a te szolgálódról, és vele együtt Patriciusról is, aki egykor az ő férje volt, s kinek testéből, nem tudom hogyan, engem is erre az életre vezéreltél. A jámbor lelkek emlékezzenek meg róluk, akik az én szüleim voltak ebben a mulandó világosságban, s akik most már belőled, az Atyából és a katolikus Anyából a testvéreim, és velem együtt a mennyei Jeruzsálem polgárai, ahová a te néped, a kivonulástól kezdve egész a megérkezésig oly forrón vágyakozik.”Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://ezenanapon.hu, https://hu.wikipedia.org

35. heti Gasztrokultúra – Grillezett csirkeszárny

Használjuk ki a nyár utolsó napjait: készítsünk grillezett csirkeszárnyat (hawaii módra)

Bár a naptár szerint pár nap és itt az ősz, az időjárás előrejelzések szerint a hétvégén lesz még alkalmunk a kerti sütögetéshez.

Íme ehhez egy egzotikus, mégis könnyen elkészíthető finomság receptje.

Hozzávalók:

  •     1,5 kg csirkeszárny
  •     2,5 dl ananászlé
  •     1,2 dl szójaszósz
  •     10 dkg barna cukor
  •     0,5 dl húsleves
  •     1 darabka gyömbér
  •     2 gerezd fokhagyma
  •     csípőspaprika-por vagy -szósz ízlés szerint

Egy közepes tálban keverjük össze az ananászlét, a szójaszószt, a cukrot, a húslevest, a reszelt gyömbért és fokhagymát, valamint a csípős paprikát. Öntsük a mártás felét a csirkére, forgassuk jól össze, hogy mindenhol érje a húst, majd tegyük a hűtőbe egy órára (legfeljebb egy éjszakára). Sütéskor csepegtessük le a húst, nem túl forró grillen süssük puhára, majd a végén pirítsuk ropogósra. Sütés közben olykor kenjük meg a maradék mázzal. Tálaláskor snidlinggel díszíthetjük, citromlével ízesíthetjük, vékonyra szeletelt paprikát, grillezett ananászt is kínálhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://www.blikk.hu/eletmod/gasztro

35. heti Hangolódjunk – Szent Lajos Ünnepe

Szent Lajosnak ünnepe, illetve a francia monarchia, a francia katonák, a gomböntők és szobrászok, továbbá a harmadrendi ferencesek, a kőfaragók, márványcsiszolók védőszentjének ünnepe.

A Tuniszban meghalt IX. Lajos francia király – akinek emlékére ünneplik ezen a napon – Szent Lajos ünnepét.

Keresztes hadjáratot vezetett Egyiptomba, ahol fogságba esett. Rabságából pénzen szabadult, de folytatta harcát a Szentföldön a hitetlenek ellen, s csak anyja halálhírére tért vissza hazájába 1254-ben. Rendezte az állam és az egyház viszonyát, megalapozta a politikai teokráciát (a legfőbb hatalom az egyházi hatalommal is rendelkező király kezében van). 1270-ben ismét keresztes had élére állt, de Tunisz ostroma közben a pestisben meghalt. A középkori Franciaország szent életű, hős uralkodójának holttestét Párizsban temették el, s mint az egyik legnagyobb francia királyt 1297-ben VIII. Bonifác pápa szentté avatta.

Érdekesség: 1270. augusztus 25-én – feltehetően vérhasban – meghalt, utolsó szava a legenda szerint “Jeruzsálem” volt. Belső szerveinek egy részét a helyszínen eltemették, urnába zárt szívét a palermói Monreale katedrálisban őrzik. Holttestéről – a korabeli higiéniai követelményeknek megfelelően – a mos teutonicus temetkezési szokás szerint főzéssel eltávolították a húst, s csak csontjait szállították vissza Párizsba, ahol a Saint Denis székesegyházban temették el. Aranyozott sárgaréz sírkövét a francia vallásháborúk idején beolvasztották, földi maradványait eltüntették, csupán egy ujja menekült meg.


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://ezenanapon.hu/?d=08-25https://mult-kor.hu/szemelyesen-osztotta-a-szegenyeknek-az-etelt-palotajaban-szent-lajos-20180425

35. heti Könyvajánló – A ​dzsungel kölykei Szegeden

Augusztus 26-án ünnepelik a névnapjukat a Natáliák.

(A hivatalos naptárakban még december 9-én is.)

Latin eredetű női név a dies natalis Domini kifejezésből származik,

aminek a jelentése: az Úr Jézus születésnapja.

Az orosz beceneve a Natasa.

Híres Natáliák: Nagy Natália színésznő

Tizenhét évesen már a L’art pour l’art Társulat tagja volt Nagy Natália, akinek édesapja Nagy Bandó András humorista. A színésznő egészen 1996-ig tagja volt a társulatnak, közben pedig 1990-től öt éven át a Holló Színházban is fellépett. Tímár Péter két filmjében, a Csinibabában és a Zimmer Feriben is láthatták a nézők. Kislánya születése óta mesekönyveket is ír, melyek közül ezen a héten A ​dzsungel kölykei Szegeden című könyvét ajánljuk szeretettel Önöknek!

Nagy Natália · Vincze Attila: A ​dzsungel kölykei Szegeden

Ez a könyv óvodásokról és óvó nénikről szól, óvodásoknak és óvó néniknek,
és szól még ez a könyv Szegedről is, cirkuszról és vásári forgatagról, játszótérről és utoljára, de nem utolsó sorban állatokról.
Nem is akármilyenekről: a dzsungel kölykeiről.

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://moly.hu/konyvek/nagy-natalia-vincze-attila-a-dzsungel-kolykei-szegeden https://wiki.startlap.hu/mikor-van-natalia-nevnap/