40. heti Hangolódjunk – Magyar Népmese Napja

2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket.

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

Tartsanak velünk és nézzenek meg egy mesét!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu

40. heti Könyvajánló – Jeromos, a barátom

Csányi Vilmos – Jeromos, ​a barátom

„A ​kutyák érzelemvilága általában nagyon gazdag. Jeromos egy abszolút önálló egyéniség, és szeretetét az emeli magasabb szintre, hogy mindig ott van mögötte a függetlenség. Megpróbálom néhány történettel érzékeltetni ezt. Jeromos nekem fogad szót, de ne tessenek valamiféle katonás engedelmességet képzelni e mögé. Jeromos szót fogad, hacsak az éppen végzett tevékenységét, mondjuk egy idegen kutya megfegyelmezését, nem tartja pillanatnyilag fontosabbnak. Megfegyelmezi gyorsan, majd szótfogad, miközben én vöröslő fejjel üvöltök, hogy Jeromos, nem! Gyere ide! Ez alatt az idegen kutya gazdaasszonya hisztérikusan sikoltozik a háttérben. Szóval időnként kisebb nagyobb konfliktusaink vannak.”

Egy professzor elmélkedése etimológiáról, állatpszichológiáról és néha saját magunk viselkedéséről, tanulási mechanizmusunkról. Mindebbe Jeromos mint egy kísérleti alany jön a képbe, az ő példáján mutatja be fejtegetéseit Csányi. Bár nagyrészt könnyed anekdotázás, olvasmánynak nem olyan könnyű.

Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudomány volt főszerkesztője. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései.

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.

Jó olvasást!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://moly.hu/konyvek/csanyi-vilmos-jeromos-a-baratom