48. heti Nyereményjáték – Advent

Adventi kvízkérdések

Ismered a pápák életét, a költészetet, festészetet? Próbáld ki adventi tesztünket, játssz egyet!

Az advent – más néven úrjövet – időszaka sokak számára talán a legvarázslatosabb várakozás egész évben. A keresztény kultúrkörben a karácsonyt – vagyis december 25-ét – megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és január 6-ig, vízkeresztig tart.

1. Mit jelképez advent első vasárnapja?

 1.     A böjt kezdetét
 2.     A vízkereszt közeledtét
 3.     Jézus színeváltozását
 4.     Az egyházi év kezdetét

2. Melyik Ady Endre-versből idézünk? “Tegnap harangoztak, Holnap harangoznak, Holnapután az angyalok Gyémánt-havat hoznak.”

 1.     A Jézuska tiszteletére
 2.     Karácsony – Harang csendül…
 3.     Kis, karácsonyi ének
 4.     Békesség ünnepén

3. A képen láthatóak közül melyik a híres máriapócsi könnyező Madonna?

(Máriapócson a görögkatolikus templomban őrzik a Mária-képet, amely eddig háromszor, 1696-ban, 1715-ben és 1905-ben több hétig könnyezett, és számtalan csodát tulajdonítanak neki.)

A
B

4. A pápaság történetében ki volt az első nem európai egyházfő?

 1.     XI. Benedek pápa
 2.     IX. Piusz pápa
 3.     III. Gergely pápa
 4.     Ferenc pápa

5. A katolikus egyházban az advent liturgikus színe, a lila mit jelképez?

 1.     Az újjászületést
 2.     A bűnbánatot és szent fegyelmet
 3.     A szent gyónást és a megtisztulást
 4.     Az ártatlanságot

Ezen a héten vasárnap éjfélig várjuk a megfejtéseket a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címünkre!

Azok között, akik jó megfejtést küldenek be, egy tárgynyeremény sorsolunk ki!

A sorsolásra hétfőn kerül sor, a nyertest külön is értesítjük!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://femina.hu

47. heti Könyvajánló – 100 ​dolog, amit a Földért tehetsz

Janine Eck – 100 ​dolog, amit a Földért tehetsz

A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Most biztos azt gondolod, hogy de hát te még gyerek vagy, hogyan tudnál ebben segíteni? Pedig hidd el, sok mindent tehetsz! Megosztunk veled 100 ötletet, amelyekkel nemcsak óvhatod a bolygót, hanem közben szuperül szórakozhatsz is!

Lássunk egy példát a könyvből:

„Tartsunk ruhabörzét!

A ruhásszekrény előtt állsz, és már megint nem tudod mit vegyél fel?

A pólód már nem tetszik, a nadrágodért pedig soha nem voltál igazán oda?

Akkor rendezz ruhabörzét!

Szuper buli, ami a pénztárcádat és a környezetet is kíméli!

Ha a börze végére még mindig maradnak ruhák, elviheted őket ruhagyűjtésre!”


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

https://moly.hu/konyvek/janine-eck-100-dolog-amit-a-foldert-tehetsz

46. heti Tudományos Töprengő – Öveges József

Százhuszonöt éve, 1895. novemberében született a Zala vármegyei Pákán Öveges József piarista szerzetes, Kossuth-díjas főiskolai tanár, fizikai szakíró, a természettudományos ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, egy egész ország tanára.

Korán elhunyt néptanító apjának családja kétszáz év óta tanítóskodott, anyja négy gyermeket nevelt fel. A győri bencésekhez, majd a kecskeméti piaristákhoz járt gimnáziumba, 1912-ben belépett a piarista rendbe, s 1920-ban pappá szentelték.

1919-ben matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerzett a budapesti egyetemen, ezután a piaristák gimnáziumaiban tanított Szegeden, Tatán, Vácott és a fővárosban. 1946-ban kilépett a rendből, és a Közgazdasági Egyetem tanárképző intézetének meghívott, majd rendes fizika tanára lett.

1948-tól 1955-ös nyugdíjazásáig a Pedagógiai Főiskola tanszékvezető tanára volt.

Első könyvét még Tatán írta 1929-ben, Időjóslás és időmeghatározás címmel, az előfizetőket neki kellett összegyűjtenie, akárcsak száz évvel korábban a magyar íróknak. Az 1950-es évek első felétől írásaival, könyveivel, rádió- és televíziós sorozataival megalapozta az új magyar természettudományos ismeretterjesztést. A bonyolult kísérleteket is olyan egyszerűen magyarázta el, hogy a teljesen képzetlenek is megérthették. Ráadásul mindig csak egyszerű eszközökkel dolgozott, így bárki otthon, a konyhaasztalon is kipróbálhatta a kísérleteket. Kedvenc hasonlata a jerikói rózsáról szólt, amely „ronda összeszáradt növény, de ha vízbe tesszük, kivirul és csodálatosan szép virág lesz”. Ilyen száraz dolognak tartotta a tankönyveket, amelyeket csak a tanár magyarázata, kísérletei tehetnek a diákok számára vonzóvá.

A kísérletező fizikatanítás és a népművelés kiemelkedő szószólója volt, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatban (TIT) filmvetítéses előadásokat tartott. 1970-től természettudományi játszóházakat tervezett, ahol szülők és gyermekek együtt ismerkedhettek volna a természet törvényeivel. A Bocskai és Zsombolyai utca sarkán létre is jött a TIT Természettudományi Stúdiója, az építkezés azonban elvitte a pénzt, a játszóházra egy fillér sem maradt. Megszervezte viszont az úgynevezett jelenségbemutató kiállításokat, amelyeken a látogatók is kísérletezhettek; ezek voltak az első interaktív bemutatók Magyarországon.

A televízió 1957-es nyitó programjában már félórás műsort kapott, amellyel igen jó visszhangot szerzett, ezután tizenkét éven át mutatta be közérthető, ízes magyar nyelven fizikai kísérleteit a képernyőn, milliók érdeklődését keltve fel a hangtani, hőtani, fénytani és elektromos jelenségek iránt. Szuggesztív tanáregyéniség volt, magyarázat közben ő maga is fellelkesült, és nem riadt vissza a szinpadias eszközök alkalmazásától sem.

Havonta jelentkezett műsorával, igazi tévésztár lett, a televízió 100 kérdés – 100 felelet című műsorát is vezette 1958 és 1969 között.

1946-os megalapításától szerzője, később szerkesztője volt az Élet és Tudomány című lapnak, ő hívta életre a Kísérletezzünk és gondolkozzunk című rovatot.

1948-ban kapott Kossuth-díjat fizikai kísérleti eszközök olcsó előállításáért, 1962-ben Bugát Pál-emlékéremmel, 1970-ben SZOT-díjjal tüntették ki. Több mint harminc kötete jelent meg, válogatott írásai Nagy Öveges-könyv (1989) címmel Simonffy Géza szerkesztésében láttak napvilágot.

Öveges József 1979. szeptember 4-én halt meg Budapesten, hamvai a zalaegerszegi temetőben nyugszanak.

1995-ben, születésének századik évfordulóján hozták forgalomba a munkásságának legfőbb értékeit bemutató CD-ROM-ot, amely két fizika tankönyvének teljes szövegét és a Legkedvesebb kísérleteim című videokazetta filmjeinek rövidített változatát is tartalmazza. 2011-ben jelent meg a Legkedvesebb kísérleteim című DVD, amelyen legendás televíziós műsorának epizódjai láthatóak. Nevét szülőfalujában általános iskola, emlékmúzeum, Budapesten és Balatonfűzfőn középiskola, valamint az Öveges József fizikai tanulmányi verseny őrzi, melyet az általános iskolák nyolcadik osztályosai és gimnazisták számára hirdetnek meg. 2016-ban a budapesti Piarista Gimnáziumban nyílt kiállítás, amely Öveges József és egy másik legendás piarista tanár, Kovács Mihály életpályáját mutatta be.

Nevét viseli a természettudományos iskolai oktatás fejlesztésére, azaz új iskolai fizika- és kémiatermek kialakítására életre hívott Öveges-program.

A mi szerepünk a bányászlámpáé, csak oda akarunk világítani, ahol szükség van rá”

– vallotta.

Pedagógusi hitvallását így foglalta össze:

„Az igazi tanár nem tanít a szó régi értelmében, hanem alkot. A saját, mindig friss, mindig korszerű tudását alkotja, szüli újjá tanítványai lelkében. Így lesz alkotó művész.”


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://www.origo.hu, (MTVA Sajtóarchívum)

46. heti Könyvajánlónk – Libabuli

Tordon Ákos – Libabuli

Várhegyszer egy vicces liba : felöltözött kamásliba, kamásliba, lakkba, frakkba, s így indult a libalakba.
És még mi minden vicceset csinálnak ezek a libák? Hát például libabulit csapnak, libavonatra ülnek, hogy világot lássanak, libalagziban ropják a táncot, sőt még libaboltot is nyitnak. Estére aztán annyira elfáradnak, hogy amikor álomra hajtják a fejüket, „piros füvet, piros rétet” álmodnak.

Tordon Ákos vidám, tréfás verseinek főszereplői tehát a libák: Játékos, könnyed zeneiség, sziporkázóan humoros szójátékok jellemzik a kötet valamennyi költeményét, melyek hangulatát hűen tükrözik Heinzelmann Emma művészi illusztrációi.

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.

Jó olvasást!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://moly.hu

46. heti Nyereményjáték – Márton nap

Mennyit tud a Márton-napról?

November 11-edike Márton-nap. Vajon mennyire van tisztában Szent Márton legendájával és a Márton-napi hagyományokkal? Rögtön kiderül a kvízünkből!

1. Hol született Szent Márton? (A város mai nevén)

 1. Szegeden
 2. Szolnokon
 3. Szombathelyen

2.Mit adott Márton egy koldusnak?

 1. A köpenye felét
 2. Kenyeret
 3. Aranyat

3. Mi köze Mártonnak a libákhoz?

 1. Ez volt a kedvenc étele
 2. Háziállatként tartotta őket
 3. Egy libaólba bújt el a kinevezés elől

Kihez kötötték még a Ludakat Mártonon kívül?

A római időkben nov. 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, az új termésből és az újborból tartottak lakomát. Ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis”. Így lett népies szófejtéssel Márton madara.

4. Mi történik a mondás szerint azzal, aki nem eszik libát Márton-napon?

 1. Éhen marad
 2. Egy évig nem lesz szerencséje
 3. Egész éven át éhezik

5. Mit ünnepelnek még Márton-napon?

 1. A jó termést
 2. A tél beköszöntét
 3. A mezőgazdasági munkák év végi befejezését

6. A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak. Mit jelentett, ha a csont barna és rövid?

 1. Sáros lesz a tél
 2. Havas lesz a tél
 3. Hideg lesz a tél

Mi történik a néphit szerint, ha Márton-napján esik a hó?

„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Másik megfogalmazásban: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

7. Mi az a Martinsumzug?

 1. Fáklyás vagy lámpás felvonulás
 2. Közös dalolás
 3. Jóslás

Ezen a héten vasárnap éjfélig várjuk a megfejtéseket a szoregimuvhaz@gmail.com e-mail címünkre!

Azok között, akik jó megfejtést küldenek be, egy tárgynyeremény sorsolunk ki!

A sorsolásra hétfőn kerül sor, a nyertest külön is értesítjük!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://nlc.hu