13. heti Könyvajánló – Húsvéti norvég krimi

Norvégiában a húsvéti krimiolvasásnak nagy hagyománya van.

Már hetekkel az ünnep előtt elkezdődnek a leárazások a könyvesboltokban és nagy betűkkel hirdetik az aktuális påskekrim listát, vagyis a húsvéti-krimiket. Ez a szokás az 1920-as években kezdődött ezzel a figyelmfelkeltő Aftenposten (itteni napilap) főcímmel: “Kirabolták a bergeni vonatot”, mely egy épp akkor megjelent kriminek a címe volt, de persze sokan nem olvasták el a cikket, csak a főcímet, akik meg elovasták a teljes cikket azok közül sokan el akarták olvasni a könyvet is. A cikknek egyébként nem hagyományteremtés volt a célja, de mégis az lett belőle a könykiadók nagy örömére.

Az idén mi is ajánlunk Önöknek egy jó kis norvég krimit!

Jo Nesbø – A ​birodalom

Az ​autószerelő Roy békés, egyszerű életet él tanyáján, és egy benzinkutat üzemeltet a közeli faluban. Amikor öccse, Carl hosszú idő után hazatér külföldről, nemcsak barbadosi feleségét, Shannont hozza magával, hanem egy magashegyi wellnesshotel terveit is, amely reményei szerint majd felpezsdíti a környék életét. Roy birodalmának nyugalmát felkavarják a vendégek, és a testvérek gyerekkorából sötét titkok törnek a felszínre. Ráadásul a helyi rendőr szimatolni kezd saját apja évekkel ezelőtti eltűnése után, amely valószínűleg összefügg a fiúk szüleinek tragikus halálával. Roy mindig védelmezte öccsét, de egymás iránti lojalitásukat ezúttal próbára teszi a pénzsóvárság és a gyanakvás. A férfinak el kell döntenie, meddig hajlandó elmenni azért, hogy továbbra is megóvja Carlt, és azzal is szembe kell néznie, hogy Shannonhoz talán nem csupán rokoni érzések fűzik. Vajon a lassan feltáruló titkok elszakítják a testvérek közötti köteléket? A birodalom sötét és magával ragadó thriller a hűségről, a szeretetről, a féltékenységről és a becsvágyról.

„Tudjátok, mi a választás fájdalma? Amikor a választás kényszere kínozza az embert. Nem az, amit végül választ. Amikor az ember tudja, bárhogyan dönt is, éjszakánként álmatlanul fog hánykolódni, és nem tud szabadulni a kérdéstől, helyesen cselekedett-e.”

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: moly.hu

13. heti Könyvajánló – Dóra Húsvéti kalandjai

Ezzel a könyvajánlónkkal a kisebbeknek szeretnénk kedveskedni, így Húsvéthoz közeledve!

A történet olvasása közben a gyerekek aktívan részt vehetnek a könyvbeli feladatok megoldásában. Élvezettel kereshetik a tojásokat és lelkesen párosíthatják a színben hozzá illő játékokkal. A gyerkőcök általában nagyon szeretnek Dóra kérdéseire válaszolni, így számukra nagyon szórakoztató kis könyvek ezek. A kisgyermeknek a világ tele van új dolgokkal, amikkel fokozatosan kell megismerkedniük, és amiket fokozatosan kell megtanulniuk. A szülő feladata és felelőssége, hogy gyermekét elvezesse arra a pontra, ahol már nem kell fogni a kezét. Ezekhez a feladatokhoz nyújthatnak segítséget az ilyen jellegű kiadványok, amelyekből a gyermekek játékos módon tanulhatnak. 

A könyvek egy az egyben a tévésorozat hangulatát adják vissza. Felépítésük követik a meséből jól ismert „Dóra formát”, feladat, térkép, útvonal és megoldás.

Dóra ​húsvéti nyuszis kalandja

Dóra és Csizi izgatottan várják Ugribugri Nyuszit, aki kosarában hozza a húsvéti tojásokat, amelyeket a húsvéti mulatságon együtt megkereshetnek az erdőben.
Csakhogy Swiper, a csalafinta róka ellopja a nyuszi színes tojásokkal teli kosarát, és a folyóba hajítja! Dórának és Csizinek vissza kell szereznie a kosarat, különben elmarad a tojáskeresés!

Dóra, ​a felfedező: Dóra húsvéti kosárkája

Itt a tavasz! Dóra és Csizi tojásvadászatra indul. Nem hétköznapi tojásokról van ám szó: mindegyikben van valami meglepetés. Segíts Dórának megkeresni mind a tizenkét tojást, hogy megtölthesse a kosárkáját az ajándékokkal! Közben figyelj arra is, merre jár Swiper!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: http://szilvamagolvas.blogspot.com, https://moly.hu/konyvek/dora-a-felfedezo-dora-husveti-kosarkaja