26. heti RÓZSÁS Gasztrokultúra – Rózsa szirup/Rózsa szörp

Rózsa szirup

Készíthetünk belőle szirupot/rózsaszörpöt, amelyek hidegen igazán kellemes frissítők.

Hozzávalók:

  •     300 gr rózsaszirom,
  •     1 l víz,
  •     50 dkg nádcukor,
  •     1/2 vaníliarúd kikapart belseje,
  •     1 teáskanál citromsav.

 

 

Szörp elkészítés:

A rózsaszirmokat leszedjük és megmossuk

Ezután elkezdjük a vízben forralni őket, amíg elvesztik a színüket.

Miután a rózsaszirmok ebbe az állapotba kerülnek, átszűrjük a főzetet egy tiszta sűrű szövésű anyagon (konyharuha, géz)

Visszatesszük a leszűrt folyadékot főni. De vegyük lejjebb a hőfokot.

Adjuk hozzá a cukrot, vaníliát és a citromsavat.

Töltsük tiszta üvegekbe, amit lekvárokhoz hasonlóan tegyünk száraz dunsztba.

 

Szirup elkészítés:

A fenti folyamat az irányadó, de a cukor elolvadása után még folytatjuk alacsony hőfokon a forralást, amíg egész sűrű (szirupos állagú) nem lesz.

 

Felhasználás:

A rózsaszirpuhoz vizet és citromkarikákat/limeot adva 
készíthetünk rózsa limonádét. Díszíthetjük akár jégkockába 
fagyasztott rózsaszirmokkal a nagy nyári melegben.

Csurgathatjuk fagylaltra vagy süteménybe, pohárkrémekbe is. 
Tehetünk belőle gyümölcssalátára. Kevés rózsaborssal és 
reszelt citromhéjjal felmelegítve egzotikus ízvilágot 
kölcsönözhetünk húsételeknek.

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://rozsamania.hu/receptek-rozsa-hazi-felhasznalasahoz-2/