26. heti RÓZSÁS Gasztrokultúra – Rózsalekvár

 

Rózsalekvár

Hozzávalók:

  •     egy nagy fazéknyi rózsaszirom (érdemes a szép szín érdekében vöröset választani)
  •     1-2 dl víz
  •     2 dl brandy vagy konyak
  •     3 citrom leve és reszelt héja
  •     2 ek. mozsárban tört zöld kardamom
  •     2 ek őrölt fahéj
  •     70 dkg barna cukor
  •     1 csomag Dr Oetker 3 az 1-ben dzsemfix

(Ez a mennyiség 4 befőttesüvegre elegendő)

Elkészítés:

Mossuk és tisztítsuk meg a szirmokat.

Tegyük bele a fazékba, locsoljuk meg a vízzel. Ha nem férne bele az összes, akkor kezdjük el főzni, hamar összeesik és a többi szirom is elfér az edényben.

Tegyük hozzá a többi hozzávalót és a fűszereket. Ez abszolút egyéni ízlés kérdése. Önmagában a rózsalekvár is elég pikáns darab, de ha valaki nem szereti a kardamomot vagy a fahéjat, kipróbálhatja rózsaborssal és szegfűszeggel is.

Mikor összeesik az egész, botmixerrel pürésítsük le.

A zselésítő anyagot a tasakon leírt módon keverjük hozzá

Kanalazzuk tiszta üvegekbe a lekvárt. A lezárt üvegeket állítsuk a tetejére és száraz dunsztban hagyjuk pihenni.

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://rozsamania.hu/receptek-rozsa-hazi-felhasznalasahoz-2/