30. heti Gasztrokultúra – 2 féle Márta szelet

Két receptet hoztunk most Önöknek, Márta nap alkalmából!

Jó étvágy kívánunk hozzá!

Márta szelet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet karaj
  • vegeta
  • morzsa
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez

Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 10 perc

Elkészítés:

A húst kiklopfoljuk és mindegyik szeletet  megszórjuk vegetával, egymásra rakjuk, majd legalább 1 órát pihentetjük.

Ezután a húst morzsában megforgatjuk – egy kicsit rányomkodjuk a morzsát.

A tojásokat felverjük egy kis sóval é a hússzeleteket megmártjuk benne, majd kisütjük.

Márta szelet

  • 6 tojássárgája
  • 7 ek. víz
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 dkg kakaópor
  • 6 tojásfehérje

Ugyan úgy készül, mint a piskóta. Először felvertem a tojásfehérjéket félkeményre, majd tovább verve hozzáadtam először a tojások sárgáját, aztán a cukrot, sütőporos lisztet, vizet és a végén a kakaóport.

Sütőpapírral bélelt (25*35) tepsibe öntöttem és tűpróbáig sütöttem.

Krém:

  • 0,5 l tej
  • 3 ek. liszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg ráma
  • 1 doboz (kb.20 db) babapiskóta
  • 1 dl rum

A tejben simára kevertem a lisztet, tojássárgáját, majd hozzáadtam a cukrokat és sűrűre főztem. Mikor kész lett, hideg vízbe tettem a lábast, hogy hamarabb hűljön el. Ezután hozzáadtam a darabolt puha rámát és együtt habosra kevertem.

A tésztát kettévágtam, rákentem a fele krémet, a babapiskótákat belemártottam a rumba, krémre tettem. Rákentem a krém másik felét és betakartam a tésztával.

Gőzön keményre felvertem 4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral és a tészta tetejére simítottam.

http://www.receptabc.hu/recept/marta_szelet_7626
http://picurkonyha.blogspot.com/2011/08/marta-szelet.html

Jó étvágyat kívánunk!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában