31. heti Gasztrokultúra – Oszkár torta

 

Boldog névnapot kívánunk az Oszkároknak!

 

Oszkár név jelentése: jó dárda Eredete: északi germán. Ha gyermekünknek ezt a keresztnevet szeretnénk adni, akkor ezt minden probléma nélkül megtehetjük, ugyanis hivatalosan anyakönyvezhető.


Híres Oszkárok:

Gáti Oszkár – színész

Glatz Oszkár – festő

Oscar Wilde – ír író

Óscar Arias Sánchez – béke Nobel-díjas

 

Erre a hétre egy mennyei finomságot hoztunk Önöknek!

Oszkár torta

Különlegességét annak köszönheti, hogy tésztája nem tartalmaz lisztet, így az erre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A recept kipróbált, garantáltan nagy sikert arat a vendégek körében.

 

Hozzávalók:

  • 10 db tojás fehérje
  • 28 dkg vaníliás porcukor
  • 28 dkg pörkölt
  • darált dió vagy mogyoró
  • 1 ek zsemlemorzsa,

(ebből három lapot sütünk)

A töltelékhez:

  • 10 db tojás sárgája
  • 10 ek cukor
  • 5 dkg kakaó
  • 15-20 dkg vaj
  • 1 tk darált kávé

 

Elkészítése:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezután óvatosan, fokozatosan adagoljuk hozzá a vaníliás porcukrot, a pörkölt, darált diót (vagy mogyorót) és a zsemlemorzsát. A torta elkészítéséhez a tésztából három, vékony lapra lesz szükségünk.

A tésztát egy nagyobb méretű tepsiben oszlassuk el és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 25 perc alatt süssük meg, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Ezalatt készítsük el a tölteléket. A tojássárgáját a cukorral lassú tűzön, kavargatás mellett felforraljuk, majd belekeverjük a kakaót és a darált kávét, ezután levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a töltelék hőmérséklete langyos lesz és ekkor adjuk hozzá a vajat, elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután elővesszük a kihűlt tortalapot, felvágjuk 3 egyenlő részre (ezek adják majd a torta rétegeit), majd elkezdjük a rétegezést. Az első tortalapra halmozzunk a töltelékből, majd ezt ismételjük meg még kétszer, végül a torta oldalát és tetejét is vonjuk be a masszával. Tálaláshoz, ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal.

 

Jó étvágyat kívánunk!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: http://www.sutemenyreceptek.com

https://hu.wikipedia.org/wiki/Oszk%C3%A1r