37. heti Gasztrokultúra – Zsófia szelet

Zsófia szelet

Hozzávalók

Tészta

  •     10 dkg étcsokoládé
  •     0.5 dl tej (laktózmentes)
  •     12 dkg vaj (laktózmentes)
  •     6 ek barna cukor
  •     1 csipet só
  •     2 db tojás
  •     9 púpozott ek gluténmentes lisztkeverék (aki nem gluténérzélyeny, használjon finomlisztet ugyanebben a mennyiségben)
  •     1 teáskanál sütőpor
  •     1 teáskanál szódabikarbóna

Krém

  •     3 ek eperlekvár
  •     1.5 kg eper
  •     25 dkg laktózmentes túró
  •     40 dkg habtejszín (laktózmentes)
  •     4 db lapzselatin
  •     3 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Tészta

    A tejet felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, és hagyjuk felolvadni. Mikor a csoki már benne van, nem tesszük vissza a tűzhelyre, nehogy leégjen. A vajat, a cukorral, a csipet sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, azzal is alaposan kikeverjük, és jöhet bele a visszahűlt csokoládés tej. A lisztben eloszlatjuk a sütőport, a szódabikarbónát és apránként a tojásos, csokis masszához kavarjuk, majd egy kivajazott/lisztezett tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

    Ha a sütemény alap kihűlt, a tetejét megkenjük az eperlekvárral, majd a megmosott eperrel – a száras részével lefele – szoroson egymás mellé helyezve eloszlatjuk a tortalap tetején. A habtejszínből kemény habot verünk, majd a túrót a vaníliás cukorral egy villa segítségével összetörjük, és ezt is a habtejszínhez adjuk. A zselatint a tasakon feltüntetett instrukciók alapján elkészítjük, és ezt is belekeverjük a tejszínes masszába, majd eloszlatjuk az eperrel megrakott sütemény tetején. Legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, de igazán másnap volt finom.

    Tetejét tetszés szerint díszíthetjük csokoládéval, eperdarabkákkal, mentával.

    Sütés hőfoka: 170 °C

    Sütés ideje: 40 perc

Megjegyzés: Az őszi idénygyümölccsel is isteni finom ez a süti!

https://www.nosalty.hu/recept/zsofia-szelet

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában