37. heti Gasztrokultúra

231 éve ezen a napon New York City lett

az Egyesült Államok fővárosa egy rövid időre!


Több mint 200 évvel ezelőtt az amerikai alapító atyák kénytelen-kelletlen New Yorkot jelölték ki ideiglenes fővárossá, amíg semleges területen egy új fővárost fel nem építenek. A kompromisszum hosszú viták során született.

Az amerikai függetlenségi háború végét követő néhány évben kellett az alapító atyáknak és követőiknek az egykori gyarmatok helyén egy valódi államot létrehozniuk. Egy rendes országnak pedig fővárosa is van.

A kiválasztás nem ment olyan egyszerűen, hiszen hagyományok híján egyik nagyobb város sem volt egyértelmű jelölt.

A főváros kijelölését az is nehezítette, hogy a honatyák úgy vélték, bármelyik városra is essen a választás, az óriási fejlődésen fog keresztülmenni a következő években, hogy aztán egy nap olyan valódi metropolisz legyen, mint Európa fővárosai. A döntést tehát sokan igyekeztek a maguk államának javára befolyásolni.

A Kongresszus 1788. szeptember 13-án New Yorkban ült össze, ahol kiírták az év végén megrendezett első elnökválasztást, és ha már ott voltak, a várost jelölték ki ideiglenes fővárosnak is. Itt tette le az esküt 1789-ben az első elnök, George Washington.

New York azonban nem sokáig őrizte meg címét. Ugyan Philadelphia helyzete újra megerősödött, a város a rabszolgaságellenes eszmék fellegvárának számított, miközben az államok többsége legalábbis eltűrte, de inkább támogatta ezt az intézményt. Így aztán 1790-ben az a kompromisszum született, hogy Philadelphia 10 évre ideiglenes főváros lesz, miközben egy államoktól független területen megkezdődik az új főváros építése. New Yorkban 1790 augusztusában ült össze a Kongresszus utoljára.

 

Ezen a héten egy igazi New York-i sajttorta receptet ajánlunk!

 

 

New York-i sajttorta receptje eperszósszal

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

 •     140 g zabpelyhes keksz apróra zúzva
 •     80 g olvasztott vaj, plusz egy kevés a forma kikenéséhez
 •     1 evőkanál barna cukor

Hozzávalók a krémhez:

 •     500 g Philadelphia krémsajt vagy mascarpone
 •     150 g cukor
 •     3 evőkanál liszt
 •     1 rúd vanília vagy 1,5 teáskanál vaníliaaroma
 •     1 citrom reszelt héja
 •     3 tojás
 •     2 dl tejföl

Hozzávalók az eperszószhoz:

 •     500 g eper
 •     1-2 evőkanál cukor

 

Elkészítési idő:

70 perc + két-három óra hűtés.

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 170°C-ra. A kekszet törd össze, vagy bízd a munkát a késes robotgépedre. Keverd össze az olvasztott vajjal és a cukorral. Egy 20 centi átmérőjű tortaformába töltsd bele – az a legjobb, ha a torta oldala levehető, így egyszerűen kiveheted majd a kész tortát a formából. A kekszes masszát nyomkodd le a tortaforma aljára.

A krémsajtot robotgépben keverd kissé lágyabbra, apránként add hozzá a cukrot, majd mehetnek bele a tojások, a vanília és a citromhéj, utána a liszt és végül a tejföl. Keverd az egészet alaposan össze, de felverned nem kell.

Ha kész, öntsd a krémet a kekszes alapra, egyengesd el, és tedd be a tortát a sütőbe körülbelül 50 percre. Ha megsült, hagyd kihűlni, és tedd be a hűtőbe pár órára. A tortaformát csak tálalás előtt vedd le, hogy biztosan szépen megmaradjon a forma.

Miközben sül a torta, az eperszószhoz tedd fel az összeaprított epret egy kis lábasba a tűzre egy-két evőkanál cukorral. Kicsit főzd össze, amíg az eper ereszt egy kis levet, de nem fő szét teljesen. Tedd félre hűlni, és tálaláskor kanalazd a tortára!

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

forrás: https://femina.hu/husvet/new_yorki_sajttorta/, https://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/09/13/melyik_volt_amerika_elso_fovarosa/, https://ezenanapon.hu