41. heti Gasztrokultúra

A túlsúlyosság elleni harc világnapja – World Obesity Day

 

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája.

Ezt „járványnak” tekinthetjük és nem elég róla beszélni.

World Obesity Day összehozza az embereket, hogy felhívják a figyelmet a problémára és növeljék az elhízásról szóló ismereteiket.


Magyarországon a 6-8 éves gyermekek több mint 20%-a (fiúk 20,5%, lányok 21,9%) túlsúlyos (ami az enyhébb forma) vagy elhízott (ami a súlyosabb kórkép).

A gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulása az egyes régiók között nagyon jelentős különbségeket mutat: a legtöbb túlsúlyos és elhízott gyermek Dél-Dunántúlon (27,2%), míg a legkevesebb Közép-Magyarországon (18,1%) él.

A hatékony megelőzés rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen az elhízás már gyermekkorban is számos krónikus, nem fertőző megbetegedés kockázatát növeli (pl. cukorbetegség 4,5-5,5 szeres kockázat, aszthma +23%, magas vérnyomás, depresszió). Emellett a gyermekkori túlsúly és elhízás nagy valószínűséggel felnőtt korban is súlyproblémákat eredményez: a túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Támogatásunkkal segíthetjük az elhízás megelőzésében a fiatalokat és a felnőtteket is!


Ennek fényében e heti Gasztrokultúra rovatunkban egy könnyű őszi főzelék receptet ajánlunk!

 

Kapros tökfőzelék cukkinifasírttal

Hozzávalók

    A cukkinifasírthoz:

  •     40 dkg salátacukkini
  •     só
  •     6 dkg zabpehely(apró szemű)
  •     1 db tojás
  •     bors

    A sütéshez:

  •     olaj

    A tökfőzelékhez:

  •     1 fej vöröshagyma
  •     2 ek olaj
  •     1 kg tök (gyalult)
  •     só
  •     bors
  •     2 ek liszt (teljes kiőrlésű)
  •     2 ek ecet (10%-os)
  •     1 csokor kapor

Elkészítés

        A fasírthoz a cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, a többit tálba reszeljük. Sózzuk, 30 percig pihentetjük. Kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet, majd összedolgozzuk a zabpehellyel, a tojással, valamint egy kevés sóval és borssal.

        A főzelékhez a hagymát meghámozunk, finomra vágunk. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a tököt, 4 dl vizet, majd sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőt, és kis lángon főzzük 15 percig.

        Közben felforrósítunk egy kevés olajat egy serpenyőben, kis kupacokat adagolunk bele a cukkinis masszából, majd lelapítjuk őket, és mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. Kimerünk a főzelékből 3 merőkanálnyit, hozzáadjuk a lisztet, és botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a főzelékbe, még néhány percig főzzük. Végül az ecettel és a finomra vágott kaporral ízesítjük.

Jó étvágyat kívánunk!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

forrás: https://ogyei.gov.hu/jo_uton_jarunk_a_gyermekkori_elhizas_megelozeseben___oktober_11_e_az_elhizas_vilagnapja__world_obesity_day, http://www.mindmegette.hu/kapros-tokfozelek-cukkinifasirttal.recept/