42. heti Gasztrokultúra – A kenyér világnapja

Október 16. – Élelmezési világnap és a kenyér világnapja

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította ÉLELMEZÉSI VILÁGNAPpá október 16-át. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására.

A kenyér világnapja

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét.

Ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

“… Egyiptomban a kenyér hozzátartozott a mindennapi élethez, és tulajdonképpen az egyiptomiakat tekintjük az első, kenyeret készítő embereknek. A falfestmények az isteneknek felajánlott kenyeret ábrázolják, amelynek ovális alakja megszólalásig emlékeztet az Egyiptomban ma is fogyasztott kenyérfélére, az ajisra.

Más képeken kerek és kúp alakú kenyerek láthatók, amelyek feltehetően kelesztettek voltak, hiszen a Nílus vize azt a fajta élesztő anyagot tartalmazza, amivel ma is sütnek. A görögök eleinte kovásztalan kenyeret használtak, de a Krisztus előtti utolsó évezredben már elkezdtek kovászt használni a kelesztéshez, és a kenyeret kemencében sütötték. …

Még ma, a 20. század végén is, amikor a kenyér már más ételek kísérőjeként vagy „hordozójaként” az étrend természetes velejárója, különleges jelentőséget tulajdonítunk neki. Némely nyelvben a „kenyér” szó „élelmet” jelent, Spanyolország és Olaszország bizonyos vidékein a kenyeret megáldják vagy megcsókolják, mielőtt megszegnék vagy megennék.

A kenyérrel kapcsolatosan több rituálé és hagyomány ismeretes. A hiedelem szerint a tészta kereszt alakú bevágása vagy a kisütés előtt a kenyér felett kereszt vetése az ördög kiűzését szolgálja. De a kenyér két végén történő megszegését is javasolták az ördög távoltartására. A „bűnevés” különös szokását temetéseken gyakorolták, amikor valaki megevett egy egész kenyeret, hogy ezzel magára vállalja a halott bűneit.”

Szabó Lőrinc: Kenyér

Beléd haraptam, áldott kenyér,

és elborzadtam – Habfehér

tested kisértete oszlani

kezdett, zöldülni s foszlani,

s köröttem az eltünt szobák

falain, az utcán, a városon át

őt láttam mindenütt, csak őt,

a milliárdlelkű mezőt,

ahogy szétcsapott, ringva, – már

tenger volt, végtelen határ,

zöld végtelen, aztán rőt-arany.

Hány kalász élt ott, boldogan,

hány külön-külön kis akarat,

s minden kalászban mennyi mag,

és minden magban mennyi mult

s mennyi jövendő párosult!

– Aztán egyszerre magamat

láttam, e roppant áradat

gyilkosát, isten gyilkosát,

aki kaszával belevág

az örök csodába, töri, üti

a szent anyagot, megsüti

s eszi istent, aki test, aki vér –

S letettelek, darab kenyér,

s fölvettelek, elnéztelek,

magamban éreztem az életedet, –

aztán lassan úgy ettelek tovább,

mint a hivő az úrvacsorát.

Kukoricás-magos kenyér

Hozzávalók

 •     60dkg fehér liszt
 •     25dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
 •     6dl langyos víz
 •     3p tk só
 •     2tk szárított élesztő
 •     2cl 10 %-os ecet
 •     2marék napraforgómag
 •     3ek kukoricadara
 •     lenmag
 •     2marék tökmag

Elkészítés

Elkészítés: Először a száraz anyagokat keverjük össze, majd lassanként hozzáadjuk a vizet. Végül az ecettel is összedolgozzuk. Jó hólyagosra dagasztjuk, majd hagyjuk megkelni.

Ismét megdagasztjuk, majd 2 cipóra osztjuk, és meghempergetjük még egy kis kukoricadarában. Tepsire, sütőpapírra tesszük, s langyos helyen hagyjuk még vagy 15-20-25 percig.

Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. fél órán át. Attól függ, mennyire magas a kenyér. Ha laposabb, mint az enyém is, akkor elég neki ennyi. Ha magasabb, több idő szükséges. Ellenőrizzük tűpróbával!

Krumplis-hagymás kenyér

Hozzávalók

 •     5dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
 •     30dkg burgonya
 •     2fej hagyma
 •     5ek olaj
 •     0.5kocka élesztő
 •     60dkg búzafinomliszt
 •     cukor
 •     só
 •     olaj a tepsihez
 •     5ek sertészsír

Elkészítés

    Előző este a kovászhoz a teljes kiőrlésű lisztet egy tálban elkeverjük 3/4 dl langyos vízzel. Letakarjuk konyharuhával, és éjszaka állni hagyjuk.

    Másnap a burgonyát puhára főzzük 20 perc alatt, majd leszűrjük és meghámozzuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk, felszeleteljük, és a serpenyőben felhevített olajon vagy zsíron közepes tűzön üvegesre pirítjuk kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a felkockázott bacont, rövid ideig tovább pirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

    Az élesztőt 2 dl langyos vízben feloldjuk. A búzalisztet és a kovászt tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, hozzáöntjük az élesztős folyadékot és présen át belenyomjuk a burgonyát. Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk, majd belevegyítjük a hagymás szalonnakockát. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig.

    A megkelt tésztát félbevágjuk, lisztezett felületen erőteljesen átgyúrjuk, és két hosszúkás cipóvá formázzuk. Olajjal kikent tepsibe fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

    A kenyereket az előmelegített sütőben alulról a 2. sínen sütjük 25-30 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/elelmezesi_vilagnap, https://www.vilagnap.com/, Christine Ingram: Kenyérenciklopédia, Glória, 2001, https://www.mindmegette.hu/kukoricas-magos-kenyer.recept/