6. heti Gasztrokultúra

A magyar farsangi mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle húsokból készített leves és sült, sok az édesség – és persze az elmaradhatatlan fánkok.

 

Az biztos, hogy mi magyarok farsangkor is szeretünk sokat és sokfélét enni, hiszen – a farsangi hagyományoknak megfelelően – a sok-sok étel elfogyasztásától a következő év bő termését és a disznók kövérre hízását reméljük. A mezőgazdasági munkák szüneteltek, ilyenkor volt a szórakozás, erőgyűjtés ideje. Szükség is volt a tartalmas, nehéz ételekre, hisz a farsang utolsó napja (húshagyó kedd) után elkezdődött a nagyböjt.

Az ételek vidékenként eltértek ugyan, de szinte mindenhol szerepel a hús, tepertő, kolbász, káposzta, kocsonya, pogácsa, farsangi fánk (pampuska), forgácsfánk (herőce).

 

A farsangi fánkok közül ajánlunk Önöknek most két nagyon finomat!

 

 

Nagymama csörögefánkja

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  •     3 db tojás
  •     20 dkg finomliszt
  •     1 ek rum
  •     1 ek cukor
  •     3 ek tej

A sütéshez: 3 dl napraforgó olaj

A tálaláshoz: 2 ek porcukor (ízlés szerint)

elkészítés

A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, és szórunk rá egy csipet sót. Mellészórjuk a lisztet, és hozzátesszük a tejet, valamint a rumot és a cukrot. Jó tíz perces munkával hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Ha ragadna, lisztet, ha kemény lenne, kis tejet teszünk hozzá. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk. Magára hagyjuk jó 30 percre. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét egy vagy két helyen bemetszük. Forró olajba tesszük, úgy, hogy az a fele, ami a deszkán volt a nyújtáskor, felülre kerüljön. Pár percig hagyjuk, mejd megforgatjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

 

Almás fánk sütőben sülve

hozzávalók / 4 adag

  •     40 dkg finomliszt
  •     2 dkg élesztő
  •     1 dl tej
  •     2 db tojás
  •     2 ek cukor
  •     5 dkg vaj
  •     1 ek rum
  •     1 tk fahéj
  •     1 db citromhéj (reszelt )
  •     1 fél citromból nyert citromlé
  •     2 ek levendulaszirup
  •     2 közepes db alma (durvára reszelve)
  •     1 teáskanál napraforgó olaj (spray)
  •     2 ek porcukor (a szóráshoz)
  •     fahéj ízlés szerint (a szóráshoz)

elkészítés

A langyos tejhez egy kis cukrot adva az élesztőt felfuttatjuk rajta. A megkelt élesztős tejhez adjuk az összes többi anyagot, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle, legvégére hagyva a lereszelt almát. Langyos helyen 3/4 – 1 órát kelesztjük, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Ujjnyi vastag csíkokat vágunk a tésztából, és feltekerjük csigaformára. Sütöpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol, mert még nőni fognak. Tetejüket olajspray-vel óvatosan lespricceljük, és előmelegített sütőben megsütjük. Fahéjas porcukorral szórva tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/nagymama-csorogefankja

https://www.nosalty.hu/recept/almas-fank-sutoben-sulve