Gasztrokultúra

A hétvégén ünnepelik a Katalinok a névnapjukat, melyre szeretnénk két sütireceptet és egy húsos fogást  ajánlani!

Kati süti

Hozzávalók:

  • – tésztához:
  • – 25 dkg vaj
  • – 3 tojás
  • – 50 dkg liszt
  • – 4 ek cukor
  • – és annyi tejföl, hogy gyúrható legyen

A hozzávalókból 3 lapot sütünk.

A töltelékhez:

  • – 1 vanilia cukor
  • – kevés tej
  • – 2 ek kakaó
  • – 2 ek lekvár
  • – 15dkg cukor
  • – 1 dkg vaj
  • – 1 kisebb citrom reszelt héja és kevés leve

– az egyik kevésbé sikerült lapot összetörjük és összedolgozzuk a fent említett hozzávalókkal.

A tetejére 1 pohár cukorral, 3 tojás fehérjét gőz fölött fölverünk, kemény habbá. Majd csoki reszelékkel megszórjuk és hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak és a hab is megkeményedjen. Kb 1 éjszakán keresztül, de ne tegyük hűtő szekrénybe!


Borzas Kati (darálós keksz)

Hozzávalók:

  •     30 dkg porcukor
  •     2 csomag margarin
  •     3 tojás
  •     75 dkg liszt
  •     2 tasak sütőpor
  •     1 tasak vaníliás cukor
  •     reszelt citromhéj

Elkészítése:

Harminc deka porcukrot habzásig kavarunk két csomag margarinnal, belekavarunk egyenként három egész tojást, utána hetvenöt deka lisztet, amelybe belekevertünk két sütőport, egy csomag vaníliaport, jó sok reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk. A húsdarálóra felszereljük a tésztaformát, és áthajtjuk rajta a tésztát, öt-hat centis darabkákra osztjuk. Lassú tűznél sütjük. Ízesíthetjük tetszés szerint fahéjjal is. Sokáig eláll.


Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozónő. 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon.

Lássunk tőle egy receptet:

Marhasteakje héjában sült burgonyával

Alapanyagok:

kókuszzsír, fehérbor ecet, hagyma, só, bors, vaj, olaj, jalapeno paprika, chili, gyömbér, tejszín, steak, burgonya

 

Recept:

Mártás: hagymát kókuszvajon megfuttatunk, majd teszünk hozzá fehérborecetet és kifőzzük belőle. Beletesszük a sütőben megsütött, erejétől megszabadított jalapeno paprikát és a chili paprikát. Ezután reszelünk rá gyömbért. Sózzuk és borsozzuk. Ráöntjük a hús alaplevet, majd összeturmixoljuk. Vajjal és tejszínnel ismételten felfőzzük.

A steakre olajban kérget sütünk, 3 percre sütőbe tesszük, majd 5-6 perc pihentetés után ismételten 3 percre visszarakjuk a sütőbe. A krumplit beirdaljuk, cikkelyeket vágunk bele, majd megsózzuk. Vajat kenünk rá, és sütőbe 180 fokra betesszük 20-25 percre.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!!!

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: http://anikobiro.blogspot.com/2011/12/kati-suti.html, https://ketkes.com/borzas-kati-daralos-keksz-ez-a-recept-tokeletes/, http://rtl.hu/rtlklub/akonyhafonok/kovacs-kati-marhasteakje-hejaban-sult-burgonyaval