12. heti Hangolódjunk! – Szent Patrik napja

461. március 17-én hunyt el Szent Patrik, Írország híres térítő püspöke, aki idegen származása ellenére a „smaragd sziget” egyik legjelentősebb történelmi személyiségévé vált. Haláláról nem csak a katolikus egyház emlékezik meg, de egyúttal ez az ír nemzet egyik legfontosabb ünnepnapja is.

 

Szent Patrik napja (írül: Lá 'le Pádraig 
vagy Lá Fhéile Pádraig) 
évente tartott ünnep.

 Szent Patrik, Írország egyik védőszentje 
tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. 
Március 17-én tartják, azon a napon, 
melyen a hagyomány szerint Patrik, az írek 
apostola, latin nyelvű vallási művek 
szerzője meghalt. Munkaszüneti nap 
Észak-Írországban, 
Írországban, Montserratban és Newfoundland 
és Labrador kanadai 
tartományban.

 

Ez a nap egy hatalmas parádé!

A legnagyobb bulik Londonban és Dublinban vannak. Az utóbbiban tartják a St. Patrick Fesztivált, ami egy 6 napig tartó folyamatos ünneplés. Az emberek az utcákra vonulnak, és énekelnek, táncolnak, esznek-isznak, játszanak. Van itt utcaszínház, koncert, vásárfia, vidámpark, mutatványosok. Minden a középkori hagyományokon nyugszik, csak modern köntösben.

Ilyenkor mindenki zöldbe öltözik, sokan manóvá, vagy más mesebeli figurává válnak. Az egész ünnep szimbóluma ugyanis a zöld lóhere. A legenda szerint az írek védőszentje, St. Patrick a lóheréhez hasonlította a Szentháromságot. A 3 levél az Atya, a Fiú és a Szentlélek, akik egy létben egyesülnek, azaz a növény szárában.

St. Patrikról röviden. Írország 2. püspökeként beutazta az egész országot, hogy a pogányokat megtérítse a keresztény hitre. Iskolákat, templomokat alapított, és folyamatosan meg kellett küzdjön a kelta druidákkal, akik nem akarták ezt az új hitet elfogadni. Térítő útját természetesen rengeteg legenda övezi, így ő üldözte ki a kígyókat Írországból, holtakat támasztott fel, és a róla elnevezett Croagh Patrick hegyen a madár démonokat elüldözte harangjával. Ma zarándokhely. A szent nevét őrzi még a híres középkori St. Patrick székesegyház Dublinban. Halálának napja 461 március 17-e, innen a hagyomány.

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://ezenanapon.hu/