19. heti Hangolódjunk!

117 éve ezen a napon ünnepeljük a Madarak és fák napját!

1902-ben, Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek 
a hasznos szárnyasok védelmének érdekében.

A természetvédelmi törvény 64. § szerint 
„Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. 
E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság 
– különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét
kell szolgálnia.”

Ezen apropóból Albert András, a Kiskunsági Nemzeti Park természetőre látogatott el hozzánk és tartott egy előadást a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak.

Az előadásában a Kiskunsági Nemzeti Park területén található madár- és növényvilágról mesélt, az általuk kialakított életközösségekről, valamint felhívta a figyelmet a környezetvédelemre és a környezettudatosságra.

 

Bemutatott a diákoknak egy természetfilmet, mely a Filmdzsungel TÉKA nevű internetes oldalon ingyenesen elérhető.

A Filmdzsungel Stúdió ismeretterjesztő filmek gyártásával foglalkozó cég, amely elkötelezett a természetvédelem iránt is. Minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy kameráikkal és a film erejével segítsék a természetvédők, kutatók és természetbarátok munkáját, a veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvását.

 

Az általuk készített természetfilmek, tudományos-ismeretterjesztő filmek, dokumentumfilmek online módon, ingyenesen érhetők el.

 

A mai előadásban az „Akcióban a természet őrzői – Gyűrűkkel a ragadozómadarakért” című alkotásba nyerhettünk bepillantást.

“Bár a ragadozó madarak erős, magabiztos állatok – de az élőhely, a fészkelőhely, és a táplálékállatok jelenléte mind hatással van rájuk, könnyű belátni, hogy nekik is nagy szükségük van a védelemre. Ebben az epizódban kiderül, milyen nehéz urali bagoly fiókákat gyűrűzni, ha a szüleik a közelben vannak, megtudjuk, mitől bagolybarát egy templom, mennyire nehéz megtalálni egy hamvas rétihéja fészkét és mekkora feladat meggyűrűzni egy szirtisas fiókát.”

 

 

https://filmdzsungel.tv/akcioban_a_termeszet_orzoi/

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában