28. heti Hangolódjunk – George Cukor

„Dolgozz keményen, hogy minden munkád könnyednek hasson” – így hangzott a magyar származású George Cukor Oscar-díjas magyar származású amerikai film- és színházi rendező ars poeticája, aki 121 éve, 1899. július 7-én született New Yorkban.

 

Eredeti nevén: George Dewey Cukor Magyar származású családban született New Yorkban. A 1920-as évektől rendező volt a Broadway-on. A hangosfilm megjelenésével Hollywoodba  ment. 1929-ben a Paramount Picturesnél dolgozott, mint dialógrendező, de hamarosan rendezővé lépett elő. Előszeretettel filmesített meg színdarabokat: Vacsora nyolckor (1933).

Az asszonyok, Philadelphiai történet (1940) 1947 és 1954 között Cukor a forgatókönyvíró házaspár, Garson Kanin és Ruth Gordon segítségével több nagyszerű filmet készített, például az Ádám bordája  című produkciót 1949-ben. 1953-ban operatőr barátjával George Hoyningen-Huene-el és Gene Allen látványtervezővel elkészítették a Csillag születik című filmet.

A Broadway-on megtanulta becsülni a sztárok munkáját, így hatékonyan tudott együtt dolgozni Greta Garboval, Joan Crawforddal, Katharine Hepburnnel és másokkal. Nem meglepő, hogy őt bízták meg a My Fair Lady (1964), George Bernard Shaw Pygmalion című színdarabjának musicelváltozatának a megrendezésére.

 

 


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://ezenanapon.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/George_Cukor