28. heti Hangolódjunk – Lukrécia névnap

A Lukrécia, a Lukréciusz férfinév női párja. 
A nevet népies szófejtéssel a latin lucrum szóval 
szokták magyarázni, aminek a jelentése nyereség.

 

Híres Lukrécia például  a “Frakk, a macskák réme” rajzfilmsorozat egyik macska-szereplője.

A Frakk, a macskák réme magyar papírkivágásos animációs tévésorozat, amelynek forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, és a Pannónia Filmstúdió készítette, 1971 és 1985 között. A zenéjét Pethő Zsolt szerezte.

A sorozat főszereplője Károly bácsi magyar vizslája, Frakk, aki ki nem állhatja Irma néni két macskáját, Lukréciát és Szerénkét. A sorozat négy évadból állt.

 

A történet középpontjában a „kutya-macska” barátság áll. Egy kis kertes házban lakik a két elkényeztetett macska, Lukrécia és Szerénke, valamint gazdáik, Irma néni és férje, Károly bácsi. A két macska nemcsak lusta, de szemtelen is, és Irma nénivel ellentétben Károly bácsi nem szíveli túlzottan őket. A baj akkor következik be, amikor Lukrécia elfoglalja Károly bácsi karosszékét. Károly bácsi ettől kezdve egy kutyáról álmodik, aki „rendbe tenné” a két macskát. Ekkor érkezik meg Frakk, egy vizsla, és azonnal megkezdi a két macska nevelését. Így lesz Frakkból „a macskák réme”…

 

Lukrécia

Kövér, fekete macska. Fondorlatos és ravasz, folyton azon mesterkedik, hogyan tudnának minél több borsot törni Frakk orra alá. Frakk megérkezése előtt ő és Szerénke voltak a ház „úrnői”, mivel Irma néni leste minden kívánságukat. Mindketten elkényeztettek és nagyon lusták. Ahol csak tehetik, igyekeznek kibújni a rájuk háruló kötelezettségek elől (például utálnak egerészni). Máskor meg azon fáradoznak, hogy minél több eleséggel tömjék meg a hasukat (az pedig különösebben nem érdekli őket, hogy a gazdáik elől eszik el a falatot). Lukrécia megveti Frakkot, és ugyanolyan ellenszenvvel viszonyul hozzá, mint ő hozzájuk, de azért, ha a vizsla jót cselekszik velük, valahogy mégis meghálálják. Neki és Szerénkének rengeteg kóbor macska barátjuk van, valamint aktív tagjai az Egerészők Egyesületének.

 

Lukrécia szinkronhangja – 

Schubert Éva

 

 

 

Érdekesség, hogy a szereplőket az írónő az életből vette; Bálint Ágnes vejének volt egy vizslája. A kutya azután került a családhoz, hogy a vő Bálint Ágnesékhez költözött. (Dr. Sárvári András egy kórház udvarán látta meg a kísérletezés céljából odaszállított állatot. Megsajnálta és egy százasért megvásárolta a sintértől. )Lukrécia és Szerénke pedig az írónő két macskája volt, és akárcsak a mesében, a való életben is gyakran kaptak hajba a kedvencek.

 

Egerészni jó! 🙂


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org