47. heti Hangolódjunk – Pilinszky János

Pilinszky János születésének 100. évfordulójára emlékezünk.

A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas.

A Tömörkény István Művelődési Ház „A szeretet több a hitnél” című Pilinszky János kiállítással kíván megemlékezni a költőről, amely megtekinthető december 17-ig.

(http://szoregimuvhaz.hu/idoszaki-kiallitasaink )

Olyan művekről ismert, mint az Apokrif, Harbach 1944, Ravensbrücki passió, vagy rövid epigrammáiról, mint a Négysoros, Mire megjössz vagy Harmadnapon. Életművében a 20. század kegyetlen világát elemzi, leképezvén az ember magárahagyottságát, a koncentrációs táborok univerzumát, a létezés szenvedése elől való menekvés hiábavalóságát, az élet stációit átható félelmet és rémületet.

A koronavírus-járvány egyik pillanatról a másikra forgatta fel a korábban harmonikusnak vélt világképet, és kényszerítette a kilátástalanság állapotába az emberiséget. A 100 éve született Pilinszky János költészete mintha egy évszázaddal korábban ugyan, de éppen azokat az érzéseket fogalmazta volna meg, amelyek napjainkban, ebben az elidegenedett évben ismét hangsúlyt kaptak.

„A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

– Pilinszky János

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában