30. heti Könyvajánló – Emily Brontë: Üvöltő ​szelek

„ő sokkal inkább én, mint jómagam. Bármiből van is a lelkünk, az övé s az enyém egy”

203 éve született 1818. 07. 30- án Emily Brontë angol írónő az Üvöltő szelek írója.

Emily Jane Brontë  (Thornton, 1818. július 30. – 1848.) angol költőnő és regényíró, az angol romantika talán legnagyobb prózaírója, a Brontë nővérek három tagja közül a második.

Egyetlen regénye, az Üvöltő szelek nemcsak az angol irodalom egyik klasszikusa, de sokak szerint az első modern angol regény is. Írói álneve Ellis Bell volt.

Emily Brontë – Üvöltő ​szelek

A ​korabeli kritika értetlenül fogadta ezt a „rendhagyó” regényt, Emily Brontë egyetlen prózai alkotását. Még nővére, Charlotte is jóformán mentegetni, magyarázni, szépíteni próbálja ezt az elemi erejű, jóformán a semmiből kiszökkent alkotást – az Üvöltő szelek második kiadásához, 1850-ben írt előszavában „primitív műhelyben, egyszerű szerszámokkal” készült, gránittömbből durván faragott szoborhoz hasonlítja immár halott húga regényét. Ma már a Brontë nővérek közül a kritika is, az olvasói közvélemény is Emilyt tartja a legnagyobbnak, az Üvöltő szelek-et nemcsak jobbnak, mint akár a Jane Eyre-t, hanem világirodalmi rangú műnek, a 19. század egyik reprezentatív nagy regényének. Gyűlölet és szerelem együttélését, egymást erősítő-romboló hatását Emily Brontë előtt talán senki, azóta is csak kevés alkotó érzékeltette ilyen elemi erővel. Emily Brontë – írja Ruttkay Kálmán – „nem moralizál, nem a büntető törvénykönyv paragrafusaiban gondolkozik, nem gondol a társadalom működését szabályozó erkölcsi normákkal, nem hívja segítségül az isteni igazságszolgáltatást, s ő maga sem szolgáltat költői igazságot. Nála, mint minden más, a jó és a rossz is a »lenni vagy nem lenni« nagy alapkérdésének függvénye.”

https://moly.hu/konyvek/emily-bronte-uvolto-szelek

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.

Jó olvasást kívánunk!


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában