38. heti Könyvajánló – Agatha Christie

130 éve ezen a napon (szeptember 15-én) született Agatha Christie angol krimiíró, Miss Marple és Hercule Poirot megalkotója.

Az írónő élete is rejtélyes volt: 1926-ban magánéleti válságba került, mert meghalt az édesanyja, férje pedig válni akart, az írónő pedig tizenegy napra eltűnt. Amikor megtalálták egy szállodában, férjét sem ismerte fel. A rejtély azonban, hogy Agatha Christie hogyan, vagy miért tűnt el, vagy hogy miért nem emlékezett a férjére, a mai napig megoldatlan. 1928-ban aztán elvált Archibald Christie-től, de nem volt sokáig magányos: két évvel később Mezopotámiában ismerte meg Max Mallowan régészt, össze is házasodtak és boldogan éltek. A régészet egyébként jócskán szolgáltatott témát az írónőnek: A gyilkosság Mezopotámiában vagy a Találkozás a halállal című művei kötődnek a témához. Agatha Christie összesen 147 kisregény, 15 dráma, és 90 regény szerzője, sőt publikált Mary Westmacott néven romantikus regényeket is.

Agatha Christie – Tíz ​kicsi néger

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?

A könyv kikölcsönözhető a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárából.


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie, https://moly.hu, https://index.hu,