41. heti Tudományos Töprengő

Az idei év Nobel-díj nyertesei

 

 

 

 

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a héten ismertette, hogy kik nyertek 2019-ben Nobel-díjat.

A tudományos kategóriák győzteseit október 7-9. között mutatták be, hétfőn a fiziológiai és orvostudományi díj nyerteseit, kedden pedig a fizikai kategória díjazottait ismerhettük meg.

2019-ben hárman osztoznak a kémiai Nobel-díjon:

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham és Josino Akira

A szakértők a lítiumion-akkumulátorok létrehozásával és fejlesztésével alapjaiban változtatták meg a világot.

 

 

A lítiumion-akkumulátorok forradalmi hatással voltak életünkre, a mobiltelefonokban, a laptopokban és a járművekben egyaránt megtalálhatóak. A most díjazott kutatók munkájukkal a vezeték nélküli kapcsolatok fejlődéséhez és a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes technológiák kialakulásához is hozzájárultak.

Az 1970-es évek elején Whittingham az olajkrízisre reagálva hozta létre az első működő lítium alapú akkumulátort. A szakértő a szupervezetőket vizsgálva egy energiagazdag anyagra bukkant, melynek segítségével egy újító katódott alkotott. A titán-diszulfid molekuláris szinten olyan hézagokat tartalmaz, amelybe képesek beékelődni a lítiumionok. A rendszerben az anód tiszta lítiumból készült, a rendkívül reaktív anyag miatt viszont az akkumulátor túl robbanékony volt ahhoz, hogy a gyakorlatban is használható legyen.

Goodenough utóbb megduplázta az eszköz feszültségét azzal, hogy felismerte: a fém-oxid katód még hatékonyabb. 1980-ban a szakértő kobalt-oxidot alkalmazott eszközében, így világítva rá, hogy sokkal erősebb akkumulátorok is létrehozhatóak.

A fejlesztés utolsó fontos mérföldköve Akirához köthető. A kutató eltávolította a rendszerből a tiszta lítiumot, ezzel egy biztonságosabb, csak lítiumionon alapuló, a gyakorlatban is jól működő akkumulátort fejlesztett ki. 1985-ben bemutatott szerkezetében kőolajkokszot használt az anódban.

 

A lítiumion-akkumulátorok 1991-ben jelentek meg a piacon, napjainkra pedig az élet számos területén megtalálhatóak.


Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

 

forrás: https://24.hu/tudomany/2019/10/09/nobel-dij-2019-kemia/