6. heti Tudományos Töprengő

Hogyan látnak az állatok?

Ezzel a kérdéssel foglalkozunk a mai TUDOMÁNYOS TÖPRENGŐBEN.

„Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy csak az lehet a valóság, amit mi magunk látunk, ám ez csupán az emberi valóság.”  (Dan-Eric Nilsson)

Megmutatjuk, hogyan észlelik a környezetet a legkülönbözőbb fajok.

 

Kutya

 

A kutyák színlátása nem olyan jó, kicsit úgy látják a világot, mintha meg lenne kopva. Viszont éjszaka jobban látnak és rendkívüli módon képesek figyelni a mozgásokra. A kutyák a barna a sárga és a kék színeket látják, illetve nagyon széles a periférikus látásuk.

 

Hal

 

Egy hétköznapi, akváriumban élő hal az ultraibolya fényeket látja és az egész világ fel van nagyítva számára. Talán ezért riadnak meg olyan könnyen, ha közeledünk feléjük.

 

Madár

A madaraknak éles a látásuk. Az éjszaka aktív madarak pedig a sötétben is kiválóan látnak, napközben pedig a színeknek olyan árnyalatait is képesek érzékelni, amit az emberek nem, mint például az ultraibolya sugarakat, és mindig egy bizonyos pontra fókuszálnak.

 

Kígyó

A kígyók látása- főleg este- az általunk jól ismert hőtérképhez hasonlítható, így könnyen vadásznak akár az éjszaka kellős közepén is. A kígyók legtöbbször nem látnak jól, de képesek észlelni a hősugárzást, ami éjszaka tízszer jobban működik, mint akármelyik technikai eszköz. Napközben viszont csak a mozgásra reagálnak és ha áldozatuk mozdulatlan, akkor nem nyúlnak hozzá.

 

Egér

Az egerek és a patkányok két különböző elkülönített képet látnak egyszerre. A világot a kék árnyalataiban és kissé lelassulva látják.

 

Tehén

A tehenek nem zöldnek, hanem inkább pirosnak és narancssárgának látják a legelőket, ráadásul még kicsit felnagyítva is látják a körülöttük lévő dolgokat.

 

A lovak szemei a fej két oldalán találhatóak, ami segít nekik abban, hogy észleljék a veszélyt. A hátránya viszont az, hogy azt pont nem látják, ami az orruk előtt van.

 

Méh

A méhek háromszor gyorsabban látják a világot, mint mi. Ráadásul az ultraibolya sugarakat is látják, amire az emberek képtelenek.

 

Légy

A legyek úgy látnak, mintha ezer szem látásából kapnának egy képet. Észlelik az ultraibolya sugarakat, viszont lassabbnak látják a világot, mint az emberek.

 

Cápa

A vízi világ ragadozói nem látnak színeket, tehát fekete-fehérben látnak, viszont sokkal élesebb a látásuk, mint nekünk.

 

Kaméleon

A kaméleonok érdekes teremtmények. Nem csak azért, mert képesek változtatni a színüket, hanem azért is, mert a szemeiket képesek egymástól függetlenül forgatni, 360 fokban.

 

Pillangó

A pillangók látása nem túl éles, viszont az ultraibolya fényeket is képesek látni.

 

 

Az alábbi két videó is sokat segít, hogy megértsük, hogyan is látják az állatok a világunkat!

https://www.youtube.com/watch?v=HqmBa8FPMx8

https://www.youtube.com/watch?v=-ss-nmT7oAA&t=170s

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában

forrás:

http://www.erdekesvilag.hu/az-allatok-kulonbozo-latasmodjai-az-ember-latasaval-osszehasonlitva-video/

http://www.haon.hu/fotok-elkepeszto-hogyan-latjak-a-vilagot-az-allatok/3208775