Tudományos Töprengő

Ezen a héten Márton napra hangolódunk, így a TUDOMÁNYOS TÖPRENGŐBEN is Márton nevű tudóst mutatunk be!


Ilkus Márton (Marcin Bylica z Olkusza) (1433 – Buda, 1493) lengyel matematikus, csillagász, asztrológus.

Krakkóban tanult az egyetemen, majd megismerkedett Martinus Rex de Zorawice-vel, híres asztrológussal, aki tanítványává fogadta. Később Bolognában megismerkedett Janus Pannoniusszal is, aki már mint pécsi püspök hívta meg őt Magyarországra. Ilkus ezt követően az akkor már itt dolgozó Regiomontanusnak segédkezett a “Tabulae directionum” (Az irányok és eredetek táblái, melyek a születéseknél nagyon hasznosak) című könyvének összeállításában., mely két évszázadon keresztül, mint kézikönyv forgott az európai csillagászok körében.

A Mátyás király Ilkustól kért tanácsot például az egyetem megnyitásának alkalmas időpontjára is. Ilkus elkészítette a horoszkópot (amely a Ptolemaiosz-féle Almagest Corvinában látható), a tudósok bolygója, a Mercurius delelési pontjának kijelölésével.

A horoszkópon a következő felirat olvasható: „Figura Coeli hora Institutionis Universitatis Histropolitane. Anno domini 1467.” („Csillagállás a pozsonyi egyetem megalapításának órájában.”)

1493-ban hunyt el, s végrendelete értelmében hagyatéka egy része – köztük szép műszerei is a címerével ellátott asztrolábium – Krakkóba került, ahol ma is őrzik azokat a Collegium Maius múzeumában.

 

Tömörkény István Művelődési Ház – a kultúra szolgálatában


Forrás: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/a-magyarsag-kezikonyve-2/a-tudomany-szazadai-9C8/egi-csillaghirnokok-B1D/ilkus-B2D/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Marcin_Bylica_z_Ilkusza, https://przeglad.olkuski.pl/index.php/artykuly/kultura/historia-i-tradycja-regionu/szkice-o-ziemi-olkuskiej/12489-olkuscy-astronomowie,